Ο Μάνος Κόνσολας είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και είναι παντρεμένος με την Άννα-Μαρία Πάχου και έχει ένα γιο, το Νικία.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Φιλοσοφία στο τμήμα Facolta di Magistero di Bari του Πανεπιστημίου του Μπάρι της Ιταλίας και είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε, επίσης, το δίπλωμα του Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πραγματοποίησε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι Καθηγητής στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διαθέτει πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Εχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα ενώ διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα Ινστιτούτα και κρατικά ιδρύματα καθώς και σε διοικητικά συμβούλια δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Γνωρίζει ιταλικά και αγγλικά.

Πολιτική και κοινοβουλευτική διαδρομή

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου και στις εκλογές που ακολούθησαν, στις 17 Ιουνίου, επανεξελέγη. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής Δωδεκανήσου, όπως και στις επαναληπτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη, πρώτος Βουλευτής με 17.774 σταυρούς προτίμησης στα Δωδεκάνησα 

Στις 18 Μαρτίου 2015 ανέλαβε τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε εκ νέου στη θέση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Από τις 9 Ιουλίου 2019 μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου 2021 ήταν υφυπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Κατά τη θητεία του ως Βουλευτής Δωδεκανήσου από το 2012 έως σήμερα, εξελέγη Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Γραμματέας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων.

Από τον Ιανουάριο του 2021 είναι Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.