Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, κ. Θεόδωρο Κλιάρη για την  ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος στις θαλάσσιες περιοχές της Λέρου των Λειψών, της Καλύμνου και του Αγαθονησίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη αλιεία από τις τουρκικές μηχανότρατες.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η  παράνομη αλιεία στα ελληνικά χωρικά ύδατα τουρκικών αλιευτικών σκαφών, δεν παραβιάζει απλά την ελληνική κυριαρχία αλλά συνοδεύεται από προκλητικές και επιθετικές ενέργειες απέναντι στους αλιείς της Λέρου, των Λειψών, του Αγαθονησίου και της Καλύμνου.

Τονίζει, όμως, ότι υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση, καθώς τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι μηχανότρατες που καταστρέφουν το βυθό του Αιγαίου και το θαλάσσιο οικοσύστημα, αφού ψαρεύουν σε μικρό βάθος, κάτι που απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική νομοθεσία.

Ο Μάνος Κόνσολας χαρακτηρίζει «ενέργειες πειρατικού τύπου» τις κινήσεις αυτές, αναφέροντας, επίσης, ότι οι τουρκικές μηχανότρατες όταν ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έχουν απενεργοποιημένο το σύστημα ηλεκτρονικού εντοπισμού (AIS).

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιωρούνται εντυπώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας αλλά και να αισθάνονται απειλούμενοι οι ψαράδες της Λέρου, της Καλύμνου, των Λειψών και του Αγαθονησίου.

Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.

Να επιβληθεί η νομιμότητα αλλά και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των ψαράδων μας», αναφέρει ο Μάνος Κόνσολας.