Συνέντευξη στον Στάθη Πίτση για το «Βήμα της Κω»

του
Μάνου Κόνσολα
Υφυπουργού Τουρισμού
Βουλευτή Δωδεκανήσου
Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

  1. Κύριε Κόνσολα, ποια είναι τα τελευταία μηνύματα, όσον αφορά στην πορεία της φετινής σεζόν; Υπάρχει ο κίνδυνος τελικά να μην έχουμε καθόλου τουρισμό φέτος;

Κύριε Πίτση, είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ ο τουρισμός. Ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των απωλειών σε επισκέπτες και έσοδα δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και ουσιαστικά έχουν χαθεί ο Απρίλιος και ο Μάιος. Σε ένα μήνα από τώρα, θα μπορούμε να έχουμε μια νέα και ασφαλέστερη εκτίμηση, έχοντας και τα δεδομένα άλλων χωρών.

Μπορεί στην Ελλάδα να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες προέρχεται το 68% των επισκεπτών μας, δεν ξέρουμε τι κατάσταση θα επικρατεί. Κανείς δεν ταξιδεύει αν δεν υπάρχει ασφάλεια. Ανασχετικός παράγοντας είναι και η ύφεση στην οποία έχουν περάσει, πλέον, όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη παράμετρος για την επόμενη μέρα: πως και με ποιο τρόπο θα έρχονται οι επισκέπτες στη χώρα μας και εννοώ την υγειονομική θωράκιση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι έρχονται θα είναι υγιείς για να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των Ελλήνων πολιτών αλλά και η εικόνα μας, ως τουριστικού προορισμού.

 

  1. Αυτό πως μπορεί να γίνει. Εσείς τι προτείνετε;

Έχω αναλάβει ήδη σχετική πρωτοβουλία, κύριε Πίτση, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση στην ηγεσία του Υπουργού Υγείας και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ώστε να υπάρξει άμεση προετοιμασία.

Στις εισόδους της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στις μαρίνες, αλλά και στα χερσαία σύνορα, πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο κανόνων που θα συνδέονται με την ασφαλή είσοδο.

Το πρωτόκολλο αυτό, θα πρέπει να τεθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο πιστοποιητικό που θα έχει μαζί του κάθε επισκέπτης από συγκεκριμένους πιστοποιημένους φορείς ξένης χώρας ή τα λεγόμενα rapid tests στις εισόδους της χώρας μας (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, χερσαία σύνορα). Θα πρέπει, επίσης, να εφοδιαστούν με rapid tests και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα αποτελεσματικό δίχτυ υγειονομικής προστασίας σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, πρέπει να ελέγξουμε τις εισόδους της χώρας προκειμένου να  προστατεύσουμε την υγεία των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επισκεπτών μας.

 

  1. Στην περίπτωση που δεν θα έχουμε καθόλου τουρισμό, θα υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων; Πως θα ανακάμψει ο τουρισμός μας;

Θα υπάρξει αξιοποίηση, όπως υπάρχει ήδη,  όλων των διαθέσιμων πόρων, οι οποίοι βεβαίως δεν είναι ανεξάντλητοι, κ. Πίτση. 

Να σας θυμίσω ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το πιστωτικό κουπόνι, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους, αλλά να τις μεταθέσουν χρονικά. Με αυτό τον τρόπο κρατάμε ζωντανή την τουριστική μας ταυτότητα, αλλά δίνουμε και μια ανάσα στις επιχειρήσεις που θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο αν έπρεπε να προχωρήσουν σε επιστροφές χρημάτων.

Η επόμενη μέρα πρέπει να συνδεθεί με μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση.

Γίνονται, επίσης, συζητήσεις για ένα voucher που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο οικονομικό αντίτιμο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για τις διακοπές τους.

 

  1. Υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας στους εργαζόμενους για περισσότερους μήνες, ώστε να υπάρχει έστω ένα χαμηλό εισόδημα για τα βασικά τους έξοδα; Θα υπάρχει πρόβλεψη για αναστολή δόσεων δανείων ή μείωσης ενοικίου, όπως και έχει προβλεφθεί και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την όλη κατάσταση;

Κύριε Πίτση, τις προηγούμενες ημέρες εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τη μείωση του ενοικίου και οι εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν έχουν πληγεί από την κρίση.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μεταξύ των αποφάσεων του Eurogroup υπάρχουν και 100 δις ευρώ διαθέσιμα που θα διατεθούν για να στηριχθούν οι άνεργοι, η χώρα μας θα απορροφήσει σε πρώτη φάση 2 δις από αυτούς τους πόρους. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι τα μέτρα στήριξης, που ήδη έχει λάβει, θα επεκταθούν και για τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο.

Ευχή όλων μας είναι να επανέλθουμε γρήγορα σε ομαλές συνθήκες, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι όταν δεν λειτουργεί η οικονομία, το Κράτος είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει σε αυτές τις υποχρεώσεις και να χρηματοδοτεί τους πάντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

  1. Στην Κω ανέκυψε θέμα με τη διακοπή των εργασιών για την ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων, λόγω των καθυστερήσεων στην πληρωμή του εργολάβου. Θα δοθεί λύση;

Για το θέμα της διακοπής εργασιών για την ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κω, είχαμε άμεση επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  Το πρόσκαιρο, αυτό, πρόβλημα λύθηκε, αφού δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες και στο άμεσο διάστημα θα αρχίσουν ξανά τα έργα για τη συνέχιση της ανακατασκευής του λιμανιού της Κω.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, την ήδη μεγάλη καθυστέρηση για τα έργα, καθώς ξεκίνησαν δύο χρόνια μετά το σεισμό. Δύο χαμένα χρόνια για την Κω και την κρουαζιέρα. Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί το έργο εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

 

  1. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ανθρώπους του τουρισμού, αυτές τις δύσκολες ώρες;

Οι άνθρωποι του τουρισμού, κύριε Πίτση, χρειάζονται ένα μήνυμα ευθύνης και ενότητας. Όλοι μαζί μπορούμε να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση με συνεργασία, συνεννόηση και τολμηρές πολιτικές και λύσεις. Άλλωστε, οι δημιουργικές ιδέες δεν έλειψαν ποτέ από τους ανθρώπους του τουρισμού.

 

  1. O εσωτερικός τουρισμός, πιστεύετε ότι θα μπορεί να δώσει κάποια λύση και αν ναι τι ενέργειες προβλέπεται να κάνετε για να τον ενισχύσετε;

Με δεδομένο ότι η χώρα μπαίνει σε ύφεση, θα ήταν ουτοπία να περιμένει κανείς μια θεαματική αύξηση του εσωτερικού τουρισμού. Η Κως είναι ένα νησί που το 80% του τουριστικού ρεύματος προέρχεται από τις χώρες της Ευρώπης και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρωθεί από τον εσωτερικό τουρισμό.

Θεωρώ, κύριε Πίτση, ότι η διαμόρφωση ενός προγράμματος ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ενδεχομένως με ένα voucher, θα βοηθήσει. Όπως και η υποχρεωτική διοργάνωση σχολικών εκδρομών, μόνο σε προορισμούς του εσωτερικού για την επόμενη τριετία.

Για την Κω ισχύει ότι και για την υπόλοιπη Ελλάδα: την επόμενη μέρα θα πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης, να επενδύσει στην ποιότητα, στις ψηφιακές υπηρεσίες, σε νέες μορφές τουρισμού και σε νέες αγορές.