Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη για την εφημερίδα «Καρφίτσα»
του
Μάνου Κόνσολα
Υφυπουργού Τουρισμού
Βουλευτή Δωδεκανήσου
Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Με την εμφάνιση της πανδημίας, οι αρχικές εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι και γενικά για τον τουριστικό κλάδο ήταν άκρως δυσοίωνες. Αυτή τη στιγμή, που η χώρα μας έχει διαχειριστεί εκ του αποτελέσματος σωστά την υγειονομική κρίση, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε για την τουριστική κίνηση; Η εικόνα παραμένει το ίδιο άσχημη;
Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη ορατές στον τουρισμό μας, κ. Νεοχωρίτη. Τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει όλοι να έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό απαιτεί ρεαλισμό. Είναι ανέφικτο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τη στιγμή που η ύφεση επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή που κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια, αλλά και τη στιγμή που ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν να προγραμματίσουν διακοπές στο εξωτερικό.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο, να είμαστε ρεαλιστές. Γιατί ό, τι και αν κάνουμε εμείς, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ταξιδιωτικές οδηγίες, το φόβο και την ανασφάλεια.
- Κύριε Υπουργέ, σε κάθε περίπτωση η φετινή θερινή τουριστική σεζόν θα είναι μια δοκιμασία. Ποια είναι η πρόταση του Υπουργείου και ο σχεδιασμός για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, εργαζομένων και επιχειρήσεων;
Η ζωή δεν σταματά, οι συνθήκες επιβάλλουν να αλλάξει μορφή και κανόνες ο τουρισμός, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, για αυτό προετοιμαζόμαστε. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει ως χώρα. Προϋπόθεση, όμως, είναι να υπάρχουν πρωτόκολλα υγείας σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας. Τα πρωτόκολλα θα αποτελούν εγγύηση ασφάλειας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν.
Σε ό, τι αφορά στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, περιμένουμε τις λεπτομέρειες για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Ένα μεγάλο μέρος των πόρων αυτού του ταμείου θα διατεθεί για τη στήριξη του τουρισμού. Υπάρχουν όμως ήδη δρομολογημένα μέτρα, όπως:
– Νέο πλαίσιο επιστρεπτέας προκαταβολής για να στηριχθεί η ρευστότητα.
– Δάνεια ύψους 3 δις ευρώ με την εγγύηση του 80% του δανείου από το ελληνικό δημόσιο.
– Δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
– Αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους εργαζόμενους καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού τους κόστους.
- Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. Τι μέτρα θα λαμβάνονται στα τουριστικά καταλύματα; Πως θα θωρακίσουμε τη χώρα μας από την απειλή των εισερχόμενων κρουσμάτων;
Η απόφαση της Κομισιόν είναι θετική ως προς το ότι εκφράζει τη βούληση της Ε.Ε. να ανοίξει ο τομέας των μεταφορών και ο τουρισμός. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα, εναπόκειται στις χώρες-μέλη να διαμορφώσουν τα πρωτόκολλα και να προχωρήσουν σε διμερείς πλέον συμφωνίες. Εμείς θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εθνικό υγειονομικό πρωτόκολλο για την είσοδο στη χώρα επισκεπτών. Προέχει η υγεία, το αίσθημα ασφάλειας. Επισημαίνω τη δημοσκόπηση του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δείχνει ότι το 50% των Ελλήνων διαφωνεί στο άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες και το 74,2% ζητά να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με ειδικό πιστοποιητικό για τον COVID-19.
Απαιτούνται, επίσης, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, με δύο κριτήρια: α) τις οδηγίες των επιστημόνων, β) τον ρεαλισμό, σε ό, τι αφορά στην εφαρμογή τους από τα ξενοδοχεία. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία, να μην γίνονται εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας και υγειονομικής ασφάλειας αλλά, ταυτόχρονα, να μην τίθενται προαπαιτούμενα που καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.
Το επόμενο βήμα είναι διμερείς συμφωνίες με κράτη, που θα δέχονται και θα πληρούν τους υγειονομικούς κανόνες.
- Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, με τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει πλέον να λαμβάνονται, απαιτούν και μια διαφορετική, πιο αναβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση, που θα εκμεταλλεύεται και τον ψηφιακό ανασχηματισμό. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;
Έχουμε ήδη ολοκληρώσει ένα νομοσχέδιο που συνιστά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας, με νέες ειδικότητες που θα αντιστοιχούν στο αύριο και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Είναι μονόδρομος η προσαρμογή της τουριστικής εκπαίδευσης στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που, ουσιαστικά, είναι η κυριαρχία της ψηφιακής οικονομίας. Αναφέρομαι σε ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών, από την παροχή πληροφορίας έως την εμπορική και επιχειρηματική συναλλαγή και την τουριστική προβολή, αλλά και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Η προσπάθεια αυτή, αντανακλά και στη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης του μέλλοντος.
- Στο επενδυτικό «τοπίο» πόσο μεγάλο ήταν το πλήγμα του κορονοϊού; Υπάρχουν επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο που έχουν, παγώσει; Που έχουν ακυρωθεί; Η που συνεχίζονται;
Υπάρχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και επιχειρηματικά και επενδυτικά τους σχέδια έχουν ενταχθεί είτε στον αναπτυξιακό 4399/2016 ή σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Οι επιχειρήσεις αυτές, χρειάζονται ρευστότητα αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειτουργίας, αλλά και κάλυψης των υποχρεώσεών τους.
Για το σκοπό αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να εξεταστεί η λύση να λαμβάνουν, ως προκαταβολή, το 50% του επιχορηγούμενου ποσού και έχω καταθέσει σχετική πρόταση στον αρμόδιο Υπουργό. Από εκεί και έπειτα, θα είναι ένα θετικό μήνυμα για την οικονομία να προχωρήσουν επενδύσεις στον τουρισμό, μεγάλης κλίμακας, όπως αυτή στο γκολφ Αφάντου.
- Είναι σίγουρο πως μετά την πανδημία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο προεκλογικός σχεδιασμός και οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Αυτό πως θα το αντιμετωπίσετε πολιτικά; Θα μπορούσε να είναι αιτία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Κύριε Νεοχωρίτη, η κυβέρνηση δεν στερείται πολιτικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Επιπρόσθετα, οι πολίτες έχουν, πλέον, κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας, ώστε να αντιλαμβάνονται ότι η κρίση είναι παγκόσμια, οφείλεται σε μια ασύμμετρη απειλή και απαιτεί ενότητα, συνεννόηση και μια ισχυρή διακυβέρνηση με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει μπροστά. Αντί να μιλάμε για τις επόμενες εκλογές, προτιμώ να μιλάμε για τις πολιτικές που θα δώσουν την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να ζήσουν καλύτερα.
- Και μια πιο προσωπική ερώτηση. Όλη αυτή η δοκιμασία, που δεν έχει τελειώσει και περιλαμβάνει, ανησυχία για την υγεία, γρήγορες και δύσκολες αποφάσεις, καραντίνα και κοινωνικές αποστάσεις, άλλαξε καθόλου τον Μάνο Κόνσολα; Σας έκανε να δείτε με διαφορετική οπτική θέματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα;
Κανέναν άνθρωπο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο, κύριε Νεοχωρίτη. Είμαστε αναγκασμένοι, πλέον, να βλέπουμε τη ζωή με διαφορετική οπτική. Να εκτιμούμε πράγματα που τα προσπερνούσαμε γιατί τα θεωρούσαμε αυτονόητα. Η πανδημία μας έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε, μας ανάγκασε να δούμε όλα όσα αξίζουν πραγματικά στη ζωή μας.