Ο κ. Κόνσολας στηλίτευσε την πρακτική του πρωθυπουργού να κάνει διάγγελμα και να ανακοινώνει παροχές από την τηλεόραση, αντί να έρθει στη Βουλή που συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Επισήμανε ότι η αναστολή της αύξησης των μειωμένων συντελεστών σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο δεν αρκεί, αφού ο τουρισμός δεν θα μπορέσει να ανακάμψει όσο η κυβέρνηση εγκλωβίζει σε αυτά τα νησιά παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος, ο κ. Κόνσολας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτά τα οποία πήρε η κυβέρνηση για το χρέος είναι ελάχιστα, αφού στο επίπεδο της ονομαστικής αξίας δεν υπάρχει μείωση ούτε συγκριτικά με το επίπεδο του ΑΕΠ, ενώ η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους μετατίθεται χρονικά για μετά το 2040.
Τόνισε, επίσης, ότι η αποδοχή, εκ μέρους της κυβέρνησης, στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018, συνεπάγεται νέα μέτρα που υπονομεύουν την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Μάνος Κόνσολας, ανέφερε, παράλληλα, ότι ο προϋπολογισμός του 2017 περιέχει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ σε μια οικονομία που αποδεδειγμένα δεν αντέχει άλλους φόρους, αντί να κινηθεί στην κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης δαπανών.
«Με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλετε, για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο συνταξιούχοι των 800 ευρώ και μισθωτοί με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ. Ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα 10.000 και 12.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν το 60% του εισοδήματός τους για το φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές τους εισφορές και με το υπόλοιπο 40% να πληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και παράλληλα να καταφέρουν να επιβιώσουν. Σας υπενθυμίζω και την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που πλήττει κάθε ελληνική οικογένεια», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας που στάθηκε όρθιος, για αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον έχει στοχοποιήσει.
Στηλίτευσε τον χαμηλό δείκτη δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό για το Υπουργείο Τουρισμού, που είναι μόνο 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί , μόλις στο 0,6% των εσόδων που αποφέρει ο τουρισμός στην εθνική οικονομία.
«Η κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό, εκφράζεται με την πλήρη αδιαφορία στο φαινόμενο της μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό κατά 7,1%, τους πρώτους 8 μήνες του 2016, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα παραπάνω είναι στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με την επιβολή εξοντωτικών φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Να σας υπενθυμίσω ότι:
– Η κυβέρνηση είναι εκείνη που αύξησε το ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση, με αποτέλεσμα να έχουμε το πιο ακριβό τουριστικό προϊόν μεταξύ των ανταγωνιστών μας.
– Η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιβάλλει εξοντωτικές επιβαρύνσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις με την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.
– Η κυβέρνηση είναι εκείνη που άνοιξε και επέβαλλε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
– Η κυβέρνηση είναι εκείνη που πολέμησε το χωροταξικό για τον τουρισμό, γιατί δεν πιστεύει στην έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, γιατί δεν θέλει επενδύσεις.
Η κυβέρνηση επικαλείται την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών ως μεγάλο επίτευγμα, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μικρός σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στο γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω μας, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο.
Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι διανυκτερεύσεις και η κατά κεφαλή δαπάνη, καθορίζουν το πρόσημο στα τουριστικά έσοδα και όχι ο αριθμός των αφίξεων.
Ακούσαμε, επίσης, για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση, είναι, όμως, εκείνη που υποβάθμισε την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα όταν απεμπόλησε το δικαίωμα της ίδρυσης τμημάτων τουρισμού ΑΕΙ και στο Αιγαίο και στην Κρήτη, τη στιγμή που ο πιο μεγάλος στόχος θα έπρεπε να είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε βασικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και κατάρτισης στην περιοχή», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.