Όπως γνωρίζετε τα Δωδεκάνησα σηκώνουν το δυσβάσταχτο βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που έχουν προσλάβει εκρηκτική διάσταση.
 
Η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο. Ιδιαίτερα σε νησιά, όπως η Τήλος που δέχεται ένα μεγάλο βάρος μεταναστευτικών ροών.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, διατέθηκαν δύο από τα σύγχρονα οχήματα που αγοράστηκαν με πόρους του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, στον Α.Σ. Τήλου προκειμένου να υποβοηθήσουν το δύσκολο έργο των αστυνομικών του νησιού.
 
Τα οχήματα αυτά, τύπου 4×4, θεωρούνται ιδανικά με βάση τη μορφολογία του νησιού αλλά και τις δύσβατες περιοχές στις οποίες πρέπει να κινούνται και στις οποίες αποβιβάζονται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.
 
Πριν από λίγες ημέρες, όμως, εντελώς αναίτια αποφασίστηκε η απομάκρυνση του ενός οχήματος από τον Α.Σ. Τήλου και η διάθεσή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.
 
Είναι δεδομένο ότι κάθε μετακίνηση ή διάθεση προσωπικού ή οχήματος πρέπει να αποφασίζεται με γνώμονα αντικειμενικά κριτήρια και πραγματικές ανάγκες.
 
Σε αυτή την περίπτωση, στην απομάκρυνση του οχήματος του Α.Σ. Τήλου, δεν πληρούνται τα κριτήρια, ενώ παραμερίζονται και οι αυξημένες ανάγκες αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί, σε ό, τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού από τους αστυνομικούς υπαλλήλους.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 αποβιβάστηκαν και καταγράφηκαν 1.500 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες στην Τήλο, έναντι μόνο 288 σε ολόκληρο το νομό Λακωνίας.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1.Με ποιο κριτήριο αποδυναμώνεται ο Α.Σ. Τήλου, που είναι επιφορτισμένος, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, με τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος; Προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση για τη διάθεση του οχήματος του Α.Σ. Τήλου στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας;
 
2.Ποια κριτήρια υπαγόρευσαν τη διάθεση του οχήματος στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας;
 
3.Προτίθεται να ενισχύσει με προσωπικό τον Α.Σ. Τήλου;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου