«Ο θλιβερός απολογισμός των 250 νεκρών λαθρομεταναστών, που πνίγηκαν στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, φαίνεται ότι αφύπνισε την Κομισιόν.
 
Κάποιοι όμως, το εξέλαβαν ως ευκαιρία για να κουνήσουν και πάλι το δάχτυλο στην Ελλάδα.
 
Οι δηλώσεις του κ. Φρανσουά Κοπέ, αν αποδόθηκαν σωστά, είναι ατυχέστατες.
 
Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, ένα βάρος που σηκώνουν και άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία.
 
Αυτό το βάρος, πρέπει πλέον να κατανέμεται αναλογικά.
 
Να υπάρξει έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη.
 
Ο κ. Μπαρόζο αλλά και η αρμόδια επίτροπος, κα. Μάλστρομ, μεταβαίνουν σήμερα στον τόπο της τραγωδίας στη Λαμπεντούζα.
 
Ίσως θα έπρεπε να κάνουν και μία επίσκεψη στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, εκεί που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα μικρές τραγωδίες σαν και αυτήν. Να διαπιστώσουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα να ελέγξει την παράνομη λαθρομετανάστευση, κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς να υπάρχει η ανάλογη βοήθεια από την Ευρώπη.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κινηθεί άμεσα, σε τρεις κατευθύνσεις:
 
– Στην ουσιαστική ενίσχυση της frontex. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ”Δίχτυ Ασφάλειας στη Μεσόγειο” όταν η frontex έχει προϋπολογισμό 85 εκατομμύρια ευρώ.
Ενίσχυση σημαίνει πόροι, ανθρώπινο δυναμικό, θαλάσσια και εναέρια μέσα.
 
– Αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος για το άσυλο. Να τεθεί όριο για την παροχή ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό, την έκταση αλλά και τις οικονομικές συνθήκες και τα μεγέθη κάθε χώρας της Ε.Ε. Το πλαίσιο υπάρχει, είναι η ενεργοποίηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ʼσυλο που υπογράφηκε το 2008 στο Παρίσι.
 
Το Δουβλίνο ΙΙ έχει ξεπεραστεί από την ένταση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών που βιώνει ο Ευρωπαϊκός Νότος, υπονομεύει την ιδέα της αμοιβαιότητας των υποχρεώσεων και της κοινοτικής αλληλεγγύης, που αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο της Ενωμένης Ευρώπης».