Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ανέλυσε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σε πολίτες και παραγωγικούς φορείς στην Κέρκυρα, τα 3 δομικά προβλήματα του Ελληνικού τουρισμού, τα οποία όπως είπε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα την επόμενη μέρα.
Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε ως μεγάλα προβλήματα για τον τουρισμό μας: α) την υπερφορολόγηση και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, β) την αδυναμία μας να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο για να υπάρχει αύξηση των εσόδων και γ) το εχθρικό αλλά και ελάχιστα ελκυστικό πλαίσιο απέναντι σε κάθε επιχειρηματική και επενδυτική πρωτοβουλία.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε:
«Τα τελευταία δύο χρόνια το τουριστικό προϊόν, αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, έχουν επιβαρυνθεί με νέους φόρους που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητά τους.
Ενδεικτικά αναφέρω: την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%, του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, την επιβολή του παράλογου και ανορθολογικού τέλους διανυκτέρευσης, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Σημαίνουν ότι το τουριστικό μας προϊόν, γίνεται πιο ακριβό και χάνει ως προς την ανταγωνιστικότητά του.
Παραθέτω ένα μόνο συγκριτικό παράδειγμα: από τα 100 ευρώ που δίνει ένας πελάτης σε ελληνικό ξενοδοχείο τα 35 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους.
Αντίθετα, στο ίδιο ποσό των 100 ευρώ, το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο που πηγαίνει σε φόρους είναι 16 ευρώ και περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πιστεύει κανείς ότι ο τουρισμός μας μπορεί να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός και να αυξάνει τα έσοδα του, μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο υπερφορολόγησης;
Όταν υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, που εκφράζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίες λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι σε κάθε επενδυτική προσπάθεια ή πρωτοβουλία στον τομέα του τουρισμού;
Όταν στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων, εφόσον δεν υπάρχει Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, εξαρτάται από τη συνάφειά τους με τα Περιφερειακά Χωροταξικά, η οποία δεν είναι δεδομένη, καθώς τα πλαίσια ανάγονται… στο μακρινό 2003;».
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας οριοθέτησε τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας ότι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων με την αρχή να γίνεται με την άμεση κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης άμεσα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% εντός μιας διετίας και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Αναφερόμενος στην προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό, ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό ως τη λυδία λίθο αυτής της προσπάθειας θέτοντας ως στόχο οι επενδύσεις το 2024 να αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ, ουσιαστικά, δηλαδή, να επενδυθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα του τουρισμού.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε αγκυλώσεις. Είναι εκτός λογικής για μια χώρα με τεράστια ακτογραμμή να εφαρμόζεται η οριζόντια απαγόρευση του ορίου των 100 μέτρων από τον αιγιαλό. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για νησιωτικές περιοχές.
Είναι σαφές ότι μέσα από το νέο χωροταξικό που θα διευκολύνει το επενδυτικό πλαίσιο, θα αυξηθούν τα έσοδα και θα αποκτήσει ισχυρή προστιθέμενη αξία και το τουριστικό μας προϊόν», τόνισε ο κ. Κόνσολας.