Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με όρους δημοσίου συμφέροντος, αποτελεί στόχο που συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση.
Ακόμα και όσοι διακατέχονταν, παλαιότερα, από ιδεοληψίες έχουν αποδεχθεί αυτό το στόχο πλέον, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Στις 8 Ιουνίου, ο Υπουργός Εθνικής ʼμυνας, σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ, εξήγγειλε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας, με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, 50 έως 99 έτη, σε ιδιώτες επενδυτές.
Προσδιόρισε την αξία της στα 34 δις ευρώ και ανακοίνωσε ότι η ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές με ετήσιο τίμημα 5% (προφανώς επί της αντικειμενικής αξίας των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Παράλληλα, εκτίμησε, ότι το Δημόσιο θα έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στη Ρόδο, στην Αίγινα και στο νησί Φλέβες.
Το ερώτημα είναι αν οι εξαγγελίες του κυρίου Υπουργού Εθνικής ʼμυνας είναι εν γνώσει του Υπουργείου Οικονομικών και αν υπόκεινται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό.
Σε ποιες μελέτες εδράζονται οι εξαγγελίες και οι εκτιμήσεις του κυρίου πουργού από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει προσδιοριστεί η ακίνητη περιουσία που πρόκειται να αξιοποιηθεί, αλλά και κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το χωροταξικό, το πολεοδομικό, οι αδειοδοτήσεις, οι χρήσεις γης κ.α.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι μέρος της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, συνδέεται με την άμυνα της χώρας.
Ουδείς φυσικά γνωρίζει αν η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας, θα γίνει από το νέο υπερταμείο ή από άλλο φορέα και ποιον.
Είναι σαφές, ότι το στο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας, απαιτείται σοβαρότητα. Ένα στοιχείο, που δεν δείχνουν να διαθέτουν, ούτε η κυβέρνηση συνολικά, αλλά ούτε και ο Υπουργός Εθνικής ʼμυνας.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι ο Κύριοι Υπουργοί
1. Εάν οι εξαγγελίες του Υπουργού Εθνικής ʼμυνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, είναι εν γνώσει του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών.
2. Σε ποιες μελέτες στηρίζονται οι συγκεκριμένες εξαγγελίες; Έχει προσδιοριστεί ποια θα είναι τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν;
3. Ποιος φορέας θα αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας; Θα περιέλθει στο νέο υπερταμείο ή θα συσταθεί άλλος φορέας; Τα έσοδα από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας σε ποιους σκοπούς θα διατίθενται;
4. Έχουν διευθετηθεί ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας, όπως το είδος της αξιοποίησης, οι χρήσεις γης, οι αδειοδοτήσεις, το πολεοδομικό και το χωροταξικό;
5. Συμπεριλαμβάνονται στα προς αξιοποίηση ακίνητα και ακίνητα του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας στα νησιά που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας;
6. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου στο Πρασονήσι της Ρόδου και πάνω σε ποια μελέτη εδράζεται;
Ο Ερωτών Βουλευτής