Από πουθενά δεν προκύπτει η ανάγκη πρόωρων εκλογών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν βρισκόμαστε στο πιο καθοριστικό σημείο της προσπάθειας για να ανατάξουμε τη χώρα και την οικονομία. Η κοινωνία και οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές.
Θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα, να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί αλλά και η τάση που θα επιβεβαιώνει ότι ξεπεράσαμε τα δύσκολα και μπαίνουμε σε μία νέα πορεία. Για αυτό και τηρούν αυτή τη στάση, που χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και ευθύνη.
Θα σας έλεγα επίσης ότι και ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, πιστεύω ότι έχει πλήρη εικόνα και αντίληψη ο κ. Σαμαράς και θα αποφασίσει ο ίδιος.
Μου δίνετε την ευκαιρία όμως να επισημάνω ότι κάποια στιγμή, και στα πλαίσια της Νέας Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρέπει να αποδεσμευθεί η εκλογική διαδικασία από πολιτικούς τακτικισμούς και κομματικές σκοπιμότητες. Να υπάρχει σαφής και ρητή συνταγματική διάταξη που θα προβλέπει εξάντληση της τετραετίας.
Πρόωρες εκλογές θα πρέπει να διεξάγονται μόνο με την απώλεια της δεδηλωμένης ή με απόφαση της Βουλής που πρέπει όμως να συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία.
Η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει ανάγκη από πολιτικά παιχνίδια αλλά από σκληρή δουλειά και προσπάθεια.
2.Θεωρείτε πως σκόπιμα δημιουργήθηκε θέμα για τον αντιρατσιστικό νόμο με αφορμή τις θέσεις που εκφράστηκαν από τη ΝΔ;
Νομίζω ότι υπήρξε υπέρμετρη διόγκωση ενός θέματος που απαιτούσε διαφορετική αντιμετώπιση.
Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, απλά το πλαίσιο αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση, να γίνει σύστοιχο με την πραγματικότητα και τις σημερινές συνθήκες. Για παράδειγμα, το 1979 που θεσπίστηκε ο νόμος δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Συνεπώς πρέπει να υπάρξουν διατάξεις που θα αντιμετωπίζουν τη ρατσιστική προπαγάνδα μέσα από το διαδίκτυο, χρειάζεται επίσης και αυστηροποίηση των ποινών για τις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας.
Αυτά αποτελούν στοχευμένες τροποποιήσεις, δεν χρειάζεται νέος νόμος.
Ακούστε να δείτε. Εγώ κ. Χονδρογιάννη έχω ξεκάθαρη άποψη. Πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζεται πολιτικά όταν κατανοήσουν οι πολίτες τι ακριβώς αντιπροσωπεύει και τι προτείνει.
Αυτοί που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή δεν είναι νεοναζί, οργή έχουν απέναντι στο πολιτικό σύστημα, είναι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την κρίση. Και επιλέγουν να τιμωρήσουν με σκληρό και τυφλό τρόπο το σύστημα.
Η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται πολιτικά και κυρίως με την ομαλοποίηση των
οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν δημιουργήθηκε χθες, υπήρχε από πολύ παλιά και η εκλογική του επιρροή ήταν από 0.2% έως 0.5%. Εκεί, στα πραγματικά του μεγέθη θα επιστρέψει όταν υπάρξουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις.
Θέλω επίσης να καταστήσω σαφές ότι υπάρχουν νόμοι, ζούμε σε μία συντεταγμένη πολιτεία και όποιος προβαίνει σε πράξεις βίας και παραβατικότητας, θα υφίσταται τις συνέπειες.
3.Δεν έχουν σταματήσει τα σχόλια για τον χρόνο όπου θα αρχίσει η ανάκαμψη της χώρας καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η άνοιξη της οικονομίας δεν θα έρθει ούτε το 2014. Τι απαντάτε;
Είναι δεδομένο ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, κανείς πλέον δε μιλά για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έχουμε αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας.
Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην ανάπτυξη, μία ανάπτυξη που δεν είναι μεταφυσική έννοια ούτε έρχεται με ευχολόγια. Η Ελλάδα γίνεται μία φιλική χώρα προς την επιχειρηματικότητα, προχωρά σε στρατηγικές επιλογές που θα της αποδώσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως η επιλογή να γίνει πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας.
Είναι επίσης δεδομένο ότι πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το λέω διαρκώς. Για αυτό και οι πόροι της επόμενης προγραμματικής περιόδου πρέπει να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, στις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, στην αναδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού.
Πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα.
4.Πως σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που μια δίνουν δυναμική στη ΝΔ και μια στον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάσεις μιας συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας. Τον τελευταίο καιρό η Νέα Δημοκρατία έχει μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα.
Στην πιο δύσκολη καμπή, οι πολίτες δείχνουν όχι μόνο ωριμότητα αλλά και ρεαλισμό.
Έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο λαϊκισμό, αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφησυχάσει αλλά να εντείνει τις προσπάθειές της , να αυξήσει το δείκτη της αποτελεσματικότητάς της γιατί οι πολίτες περιμένουν να αλλάξουν πολλά.
Χωρίς αλαζονεία, θα σας έλεγα ότι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μας αφορούν όλους. Κύρια όμως, αφορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρέπει να προβληματιστεί ιδιαίτερα.
5.Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας σας στη Βουλή, μιλήσατε ανοιχτά για την κατάργηση του νόμου ”περί ευθύνης υπουργών”, καταθέσατε μάλιστα και τολμηρές προτάσεις. Πιστεύεται ότι θα γίνει τελικά κάτι τέτοιο;
Δεν είμαι μόνος σε αυτή την προσπάθεια κ. Χονδρογιάννη, υπάρχει καθολική απαίτηση να αλλάξει ο νόμος αυτός, να αντιμετωπίζεται ο πολιτικός με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται και ο πολίτης. Να καταργηθούν οι διατάξεις περί παραγραφής, που συνιστούν πρόκληση για το κοινό αίσθημα και για την έννοια της δικαιοσύνης και αφορούν την τέλεση αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα.
Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσουν πολιτικοί να ελέγχουν πολιτικούς είτε στο επίπεδο των εξεταστικών ή των προανακριτικών επιτροπών και το έργο αυτό να το αναλάβει η Δικαιοσύνη.
Στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία. Να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, να αλλάξουμε αυτό το νόμο που κλονίζει αυτή την εμπιστοσύνη.
Είμαι νέος στην πολιτική, βουλευτής ενός μόλις χρόνου και δεν μπορώ να αποδεχθώ πρακτικές ατιμωρησίας, δεν μπορεί να ισοπεδώνονται όλοι και όλα στη λογική ”όλοι ίδιοι είναι”.
Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, πρέπει και να το αποδεικνύουμε στην πράξη.
6.Αναδείξατε και το πρόβλημα με τη χορήγηση βίζας στους τουρίστες από τη Ρωσία. Συζητήθηκε μάλιστα και η επίκαιρη ερώτηση που καταθέσατε στην Ολομέλεια της Βουλής. Ποια είναι τα αποτελέσματα.
Κάθε βίζα που χάνεται είναι ίσως και μια χαμένη θέση εργασίας στον τουρισμό μας, αυτό επισήμανα και στον Υπουργό Εξωτερικών.
Ανέδειξα ένα πρόβλημα και το συνόδευσα με τεκμηριωμένες προτάσεις, θεωρώ ότι στο κέντρο τη προσοχής και των προτεραιοτήτων μας, πρέπει να είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας.
Το Υπουργείο έχει καταλάβει το πρόβλημα και ήδη αναβαθμίζεται συνολικά το λογισμικό στα visa centers αλλά και στο σύστημα στο Γενικό Προξενείο της Μόσχας προκειμένου να γίνεται ταχύτερα ο έλεγχος, η θεώρηση και η έκδοση βίζας. Να μην ταλαιπωρείται ο επισκέπτης μας, να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός έκδοσης βίζας σε καθημερινή βάση.
Πιστεύω ότι η λειτουργία ενός βουλευτή δεν είναι να αναδεικνύει μόνο προβλήματα αλλά και να διεκδικεί λύσεις, να συμβάλει σε αυτές με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Εκτιμώ ότι θα υπάρξει διαφορά, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας και θα έχουμε τη χαρά να υπάρχει ένα μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία.
7.Αναστάτωση έχουν δημιουργήσει και οι πληροφορίες περί ξεπαγώματος των πλειστηριασμών που θα οδηγήσουν σε απόγνωση δεκάδες πολίτες;
Το θέμα έχει κλείσει, υπάρχει κατηγορηματική και επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Δεν θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης.
Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών αλλά και η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δείχνουν ότι υπάρχει αίσθηση της πραγματικότητας, του τι έχει συμβεί στην ελληνική κοινωνία τα τρία τελευταία χρόνια.
Στην πορεία εξόδου από την κρίση, που δεν είναι εύκολη, δεν πρέπει να διαρραγεί ακόμα περισσότερο η κοινωνική συνοχή.
Αυτοί που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά ή να χάνεται πρέπει να διευκολυνθούν και να μην οδηγηθούν στο κοινωνικό περιθώριο.
Να τους δώσουμε ξανά την ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές πολιτών έναντι του δημοσίου.
8.Αποτελεί απειλή για τη Ελλάδα ο ξεσηκωμός των πολιτών στην γειτονική Τουρκία;
Αποτελεί απειλή αν οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα δεν επιχαίρει για αυτή την κατάσταση.
Θέλουμε η γειτονική μας χώρα να είναι μία δημοκρατική χώρα, μία χώρα που θα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο για να μπορούμε να συμβιώσουμε.
Φαίνεται ότι οι μεγάλες αντιφάσεις, που έχει ως χώρα η Τουρκία με τα κοσμικά και ισλαμικά στοιχεία, βρίσκονται σε μία συγκρουσιακή φάση, με αβέβαιη προοπτική. Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή και να ευχηθούμε να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση. Δεν θα είναι καλό για κανέναν να υπάρξει μία πολιτική αποσταθεροποίηση στην Τουρκία.
9.Απαισιοδοξία έχει προκαλέσει στην περιοχή μας η ματαίωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως αντί να προχωράμε μπροστά οδεύουμε προς τα πίσω. Τι απαντάτε;
Έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες και σύντομα θα ”τρέξει” ο νέος διαγωνισμός.
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις αστοχίες αλλά και την προχειρότητα, η έκφραση είναι επιεικής, με την οποία κάποιοι αντιμετώπισαν τον πρώτο διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε.
Η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας πρέπει να γίνεται με όρους διαφάνειας, να έχει αναπτυξιακή στόχευση και λογική και κυρίως να αποτελεί πεδίο συνεννόησης με την τοπική κοινωνία.
Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, πέραν του γεγονότος ότι απουσίαζε και η πολιτική βούληση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Πόσα χρόνια είναι το Γκολφ σε αυτή την κατάσταση φθοράς και παρακμής;
Η ποιοτική και ουσιαστική διαφορά θα συντελεστεί όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός , όταν υπάρξει ανάδοχος-επενδυτής στις αρχές του 2014 για να μην συζητάμε τα ίδια πάλι, σε ένα χρόνο από τώρα.
Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν ολιγωρίες κ. Χονδρογιάννη.