Η επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
 
Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει ένα νέο τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα αποτελέσει ολέθρια επιλογή, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
 
Επιπρόσθετα η νέα αύξηση του ΦΠΑ, στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, θα κάνει ακόμα πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν.
 
Αξίζει να επισημανθεί ότι τον τελευταίο χρόνο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό μας είναι αλλεπάλληλες και οι συνέπειες τους θα αποτυπωθούν εντός της επόμενης διετίας, αφού:
 
– Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 13% για τη διαμονή και στο 23% για την εστίαση, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας , μη ανταγωνιστική, σε σχέση με άλλες χώρες στον τομέα του τουρισμού.
 
– Καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
 
– Καταργήθηκε η ένταξη στα ειδικά κτήρια και στο μειωμένο φορολογικό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ των ενοικιαζομένων δωματίων και των ξενοδοχείων.
 
– Αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων (ενώ επίκειται και νέα αύξηση) και το τέλος ταξινόμησης Ι.Χ, γεγονός που έχει επιπτώσεις στις μεταφορές και στον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων.
 
Ενδεχόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης είναι βέβαιο ότι θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις. Από τη μείωση των κρατήσεων, έως τη μείωση των δημοσίων εσόδων και της απασχόλησης.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τον ελληνικό τουρισμό, ενδεχόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου