Στην ομιλία του, στην έναρξη του συνεδρίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στα στοιχεία που συναποτελούν το λαϊκό πολιτισμό του νησιού και συνιστούν ένα μεγάλο λαογραφικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την Κάρπαθο.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόνσολας επισήμανε:
 
«Θεωρώ, ειλικρινά σταθμό αυτό το συνέδριο.
 
Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα την ψυχή αυτής της προσπάθειας, τον καθηγητή κ. Αλεξιάδη αλλά και το Δήμο Καρπάθου, τον Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το νέο Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Μέσα από αυτό το συνέδριο, τα ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νησί μας, θα αναλυθούν.
 
Θα μετατραπούν σε γνώση, θα περάσουν τα όρια της Καρπάθου.
Είμαστε το νησί με την πιο πλούσια λαογραφική παρακαταθήκη.
 
Θα έλεγα, επίσης, ότι είμαστε το νησί με έναν ζωντανό λαϊκό πολιτισμό, που ανανεώνεται διαρκώς και δεν αποτελεί μουσειακό είδος.
 
Εύχομαι και ελπίζω, οι εργασίες του Συνεδρίου να αποτελέσουν έναυσμα για μία περισσότερο ολοκληρωμένη μελέτη των πλούσιων αυτών λαογραφικών στοιχείων.
 
Το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό που συμμετέχει σε αυτό, είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει νέους δρόμους, θα καταστήσει τη λαογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού, μέρος  μιας ευρύτερης κληρονομιάς.
 
Γιατί είμαστε Καρπάθιοι, αλλά ο πολιτισμός και η λαογραφία μας δεν μπορούν να περιοριστούν στα όρια αυτού του νησιού.
 
Έχουν τη δική τους δυναμική που υπερβαίνει αυτά τα όρια.
 
Η παρουσία τόσων ανθρώπων σήμερα εδώ, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του Κόσμου, το αποδεικνύει.
 
Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
 
Και εύχομαι να είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας, που θα φέρει την Κάρπαθο στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος όλων».