Πρόσφατα το νησί έμεινε για 4 ημέρες χωρίς νερό και η λύση δόθηκε με μεταφορά νερού με υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Η λιμνοδεξαμενή που κατασκευάστηκε πριν από 7 χρόνια, με χωρητικότητα 70.000 κυβικών, έχει υποστεί ζημιές, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και η μονάδα αφαλάτωσης.
 
Το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών και της εκτέλεσης των αναγκαίων έργων για τη λιμνοδεξαμενή, έχει προϋπολογιστεί στις 200.000 ευρώ.
 
Ταυτόχρονα, η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, που χρήζει άμεσης επισκευής, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα σε ό,τι αφορά στη χρέωση κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Το κόστος αυτό το επωμίζεται ο Δήμος και μετακυλίεται στους πολίτες.
 
Οι κάτοικοι του Καστελόριζου ζητούν το αυτονόητο, να δοθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού.
 
Είναι σαφές ότι το μοντέλο μεταφοράς νερού με υδροφόρες έχει πολλαπλάσιο κόστος για το Κράτος και ένα μικρό νησιωτικό δήμο, όπως είναι ο Δήμος Μεγίστης.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
 
1.Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στη λιμνοδεξαμενή του νησιού.
 
2.Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν προτίθεται να παρέμβει στη ΔΕΗ προκειμένου να θεσμοθετηθεί ειδικό χαμηλό τιμολόγιο για την κατανάλωση των μονάδων αφαλάτωσης των δήμων στα μικρά νησιά.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου