«Η Πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες, αφού δεν εφαρμόζει το νόμο για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου η ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ιδιωτικές περιουσίες πολιτών, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και στο περιβάλλον.

Στη Ρόδο, μάλιστα, και στα άλλα νησιά, το πρόβλημα τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες εκατοντάδες αίγες που βόσκουν ανεξέλεγκτα και οι ιδιοκτήτες τους τα διατηρούν σε πρόχειρα καταλύματα και κατά παράβαση των νόμων.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, δάση που είχαν γίνει στόχος εμπρηστών, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεν προστατεύονται από την ανεξέλεγκτη βόσκηση,  με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κρανίου τόπο.

Ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν παλαιότερα και για ένα διάστημα απαγορεύθηκε η βόσκηση, σήμερα η προσπάθεια φυσικής αναδάσωσης ακυρώνεται και κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη βόσκηση αιγοπροβάτων.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει την προβλεπόμενη εγκύκλιο για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει για την ολοκλήρωση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ενώ έχει ανοίξει ο ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση του αντιτίμου για τη χρήση βοσκοτόπων, το Υπουργείο δεν έχει καθορίσει ακόμα το τίμημα για τη χρήση βοσκοτόπων για τα έτη 2015 έως σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι να ισχύει ακόμα  το προηγούμενο καθεστώς που επιτρέπει τη βόσκηση σε όλες τις δασικές εκτάσεις πλην των αναδασωτέων.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

3.03.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ