Σοβαρότατο ζήτημα ανακύπτει μετά την ερώτηση που κατέθεσαν ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ κ.Βασίλης Οικονόμου και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, για την ύπαρξη επικίνδυνων μικροοργανισμών στο νερό του νοσοκομείου της Ρόδου.

Επισημαίνουν  ότι, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2016, βρέθηκαν υψηλές ποσότητας Αεριογόνου Ψευδομονάδας.

Τονίζουν ότι και σε δεύτερο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/16 , τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά καθώς η ποσότητα αεριογόνου ψευδομονάδας δεν είχε εξαλειφθεί.

Είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο, ότι η συγκεκριμένη ψευδομονάδα, προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις στους ασθενείς με ινοκυστική νόσο, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς καθώς και σε χρόνιους πνευμονοπαθείς, όπου προκαλεί κυρίως πνευμονία.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου, μαζί με την έκθεση αποτελεσμάτων, επισήμανε και την ανεπάρκεια του Νοσοκομείου να αναπτύξει βασικά συστήματα ασφαλείας που επιβάλλεται να υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο από τον ΠΟΥ, όπως το σύστημα τύπου HACCP για το πόσιμο νερό. Ακόμη, συστήνεται, στα πλαίσια της έκθεσης, να αναπτυχθούν σχεδιαγράμματα υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και να καταγραφούν οι κίνδυνοι και οι περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Ο Μάνος Κόνσολας και ο Βασίλης Οικονόμου ερωτούν τον Υπουργό Υγείας, αν έγινε νεώτερος έλεγχος και τι ευρήματα υπήρξαν σε αυτόν, αλλά και αν το νοσοκομείο έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και  καλύτερης παρακολούθησης του συστήματος ύδρευσης.

Σε δήλωσή του ο κ.Κόνσολας τονίζει:

«Το ζήτημα είναι μείζον, συνδέεται με τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια των ασθενών του νοσοκομείου.

Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν οφείλουν μόνο απαντήσεις και εξηγήσεις σχετικά με όλα όσα συνέβησαν. Οφείλουν να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και όλων όσων εργάζονται στο νοσοκομείο της Ρόδου».

Επισυναπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών.

09.02.2017_ ΕΡΩΤΗΣΗ__Σε καραντίνα το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου! Επικίνδυνοι Μικροοργανισμοί στο Νερό