Είναι δεδομένο ότι θα στηρίξουμε αυτή τη νέα προσπάθεια γιατί την αντιλαμβανόμαστε ως εθνική προσπάθεια. Δυστυχώς τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια δεν έκανε το ίδιο και ο Σύριζα ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Να σας υπενθυμίσω, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ούτε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν ψηφίσατε.
Σε αυτή τη συγκυρία ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για σκιαμαχίες, συμψηφισμούς και συγκρίσεις με το παρελθόν.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει στη χώρα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης, που δεν λέει όχι σε όλα, που είναι διατεθειμένη να στηρίξει μία έντιμη συμφωνία με τους δανειστές και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.
Το πρωτογενές πλεόνασμα που αμφισβητούσατε και δεν αναγνωρίζατε έχει γίνει τώρα ένα από τα προσφιλή επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε.
Η αποδοχή των πλεονασματικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που είχατε αρνηθεί την αναγκαιότητα τους, αναγνωρίζετε πλέον ότι είναι επιβεβλημένη.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι για να διανύσουμε όλη αυτή την απόσταση, για να απομακρύνουμε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια.
Η στήριξη της εθνικής προσπάθειας, από τη δική μας πλευρά, έχει ένα και μοναδικό όρο.
Να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κινδυνολογία και δημιουργία κλίματος φόβου.
Μιλάω πάντα με επιχειρήματα, χρειάζεται νομίζω να κυριαρχήσει ένας αντικειμενικός και νηφάλιος πολιτικός λόγος στο δημόσιο διάλογο.
Θέλω όμως να εκφράσω τον προβληματισμό μου για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη διαπραγμάτευση.
Όσο και αν τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ μια στροφή προς το ρεαλισμό, και δεν το λέω προς ψόγο, ακολουθείτε μία τακτική που εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα. Και η απόσταση ανάμεσα στο αδιέξοδο και στη ρήξη να ξέρετε είναι πολύ μικρή.
Ακούγονται και αρκετές φωνές από το Σύριζα, που ζητούν σύγκρουση με τους εταίρους μας με οποιοδήποτε κόστος.
Προφανώς αγνοούν ποιο μπορεί να είναι το κόστος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Χρειάζεται ψύχραιμη και υπεύθυνη διαπραγμάτευση.
Μπορεί να σας ενισχύει η αποδοχή που υπάρχει στο θυμικό του μέσου πολίτη, οφείλεται όμως να έχετε υπόψιν σας ότι αυτή εξατμίζεται πολύ εύκολα.
Εμείς σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, τους κανόνες της δημοκρατίας.
Η εντολή όμως των πολιτών δεν είναι σε καμία περίπτωση η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα.
Είπα και πριν ότι είμαι μακριά από τη λογική της κινδυνολογίας, έτοιμος να αναγνωρίσω και να στηρίξω ρεαλιστικές θέσεις.
Είναι σαφές ότι έχετε εγκαταλείψει τις εξαγγελίες για διαγραφή του χρέους ή για διεθνή στη διάσκεψη για το χρέος, από τη στιγμή που διαπιστώσατε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και προσκρούει στην πραγματικότητα.
Η ρεαλιστική γραμμή διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης σε σχέση με το χρέος, σχετίζεται με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κυρίως με το ύψος του επιτοκίου.
Εκεί βρίσκεται το κλειδί και η ουσία της διαπραγμάτευσης.
Παρατήρησα επίσης ότι μετατέθηκαν σε βάθος χρόνου εξαγγελίες που ήταν σαφές ότι δεν ήταν κοστολογημένες.
Ο λαϊκισμός έχει πρόσκαιρα οφέλη που εξανεμίζονται όταν διαπιστώνεται το ανέφικτο των υποσχέσεων.
Εγκαταλείφθηκε ή ούτως η άλλως ανεδαφική ιδέα της κρατικοποίησης των τραπεζών ενώ την ίδια τύχη είχε και η αρχική εξαγγελία για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τη ματαίωση επενδύσεων, όπως αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ενώ παράλληλα ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών δείχνει να έχει αντιληφθεί την ανάγκη ιδιωτικοποίησης και του ΟΣΕ.
Παράλληλα επισημαίνω και την έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά του ότι το 67% των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στη δική μας κυβέρνηση και στους εταίρους μας, ήταν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στο παραπάνω πλαίσιο υπάρχουν όμως ζητήματα προς διερεύνηση που ανέκυψαν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του κ.Πρωθυπουργού.
Δεν ακούσαμε από τον κ.Τσίπρα να εξειδικεύει ή να κάνει σαφές το σχέδιο-γέφυρα που προτείνει στους εταίρους μας. Δεν μας έχει εξηγήσει ποιο είναι αυτό, τι περιλαμβάνει.
Τον άκουσα, με ικανοποίηση, να δηλώνει πίστη στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων.
Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η αποστροφή της ομιλίας του για ιδιωτικοποιήσεις, που μπορούν να γίνουν με διακρατικές συμφωνίες και συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, προσκρούει στο θεσμικό πλαίσιο και στο κοινοτικό δίκαιο.
Μίλησε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015.
Ο κύριος πρωθυπουργός παραταύτα απέφυγε να δεσμευθεί για το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κάτι που δημιουργεί όχι μόνο μεγάλα ερωτηματικά αλλά και ασάφεια. Ποιο θα είναι λοιπόν αυτό το όριο;
Η παροχή 13ου μισθού για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ, εφόσον υπάρχει κοστολόγηση, είναι δεδομένο ότι θα έχει και τη δική μας στήριξη.
Σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο κύριος Πρωθυπουργός τη μετέθεσε σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016.
Η ελεύθερη όμως αγορά και οικονομία δεν διοικείται με προεδρικά διατάγματα. Κανείς μας δεν είναι ευτυχής από τους χαμηλούς μισθούς από τον υψηλό δείκτη ανεργίας.
Θα μπορούσαμε μάλιστα και να υπερθεματίσουμε στο γιατί το ύψος του κατώτατου μισθού να είναι στα 751 ευρώ και γιατί όχι στα 851 ή στα 1000 ευρώ.
Στην πραγματικότητα το ακριβές ύψος το καθορίζει η αγορά και οι κοινωνικοί εταίροι. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία τόσο βελτιώνεται και το εισόδημα των εργαζομένων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι επιτρέψτε μου μια προσέγγιση για τα όσα εξήγγειλε ο κύριος Πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό σύστημα των πολιτών.
Φαντάζομαι πως όλοι έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Για μένα προσωπικά είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.
Μιλήσατε για μεταφορά πόρων από τη δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ασφαλιστικό.
Ακούγεται μεν εύηχο είναι όμως πολύ γενικόλογο και ασαφές.
Ποια είναι τα έσοδα που θα περιέρχονται σε αυτό το ταμείο; Από που θα προέρχονται; Από κάποιες κυβερνητικές πηγές ακούστηκε ότι θα προέρχονται από τα έσοδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ορισμένοι μιλούν σα να πρόκειται για έσοδα που ήδη υπάρχουν.
Φαίνεται πως το επόμενο στάδιο θα είναι να ακούσουμε και για την τιτλοποίηση των εσόδων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε ότι αφορά τη προσέγγιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Με τις εξαγγελίες για τις ακυρώσεις στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων, ουσιαστικά ακυρώνεται η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Δεν ακούσαμε επίσης κάποια συγκεκριμένη αναφορά για τον τουρισμό από τον κ.Τσίπρα. Περιμένω την τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού, εκτιμώ όμως ότι ο τουρισμός αποτελεί πεδίο σύγκλισης και συνεννόησης.
Προέρχομαι από μία περιοχή που στηρίζεται στην τουριστική ανάπτυξη, και πιστεύω ακράδαντα πως το τουριστικό ρεύμα των δύο τελευταίων χρόνων δεν πρέπει να ανακοπεί ούτε να διαταραχτούν οι σταθερές που το διαμόρφωσαν.
Αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Αντιλαμβάνεστε ότι η αύξηση του ΦΠΑ, με την οποία ήμουν κάθετα αντίθετος, σημαίνει ακριβότερες υπηρεσίες και μείωση της ανταγωνιστικότητας.
Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Στη λογική της συνέχειας του Κράτους αλλά και του ορθολογισμού θα ήθελα να απευθυνθώ στον Υπουργό Παιδείας για το θέμα της ίδρυσης των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.
Είναι μία απόφαση που έχει ήδη ληφθεί, έχει εθνικά χαρακτηριστικά και έχει τη στήριξη από την τοπική κοινωνία αφού αποτέλεσε συλλογική διεκδίκηση και πρέπει άμεσα η απόφαση αυτή να υλοποιηθεί.
Το ίδιο ισχύει και για το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο.
Επίσης η ρήτρα νησιωτικότητας ήταν μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μας, μία πρόταση στη οποία είχα την τιμή να συμβάλλω, στη θεσμοθέτηση της.
Αποτελεί κορυφαία θεσμική παρέμβαση που πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, να ισχύσει, δεσμευτικά, σε κάθε νόμο του Κράτους, σε κάθε διοικητική απόφαση ή παρέμβαση.
Όλα αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο σύγκλισης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς.
Οι ισοπεδωτικές λογικές, οι δογματισμοί και οι πρακτικές άλλων εποχών δεν έχουν προβολή στο μέλλον.
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, εύχομαι και ελπίζω να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης.
Εύχομαι να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για να αμφισβητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία θα εγγυηθεί και θα υπερασπιστεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη συμμετοχή της εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Κανείς μας δεν εύχεται την αποτυχία, τη ρήξη και την κατάρρευση, όπως πριν από δυόμιση χρόνια, όταν κάποιοι επένδυαν στην αποτυχία της κυβέρνησης έστω και αν αυτό συνδεόταν με την χρεοκοπία της χώρας.
Έχουμε όλοι μας την ίδια ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους πολίτες.
Αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς.