Τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Κάσο, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι με συνεχείς ερωτήσεις είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης γιατρού στην Κάσο, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες δημόσιας υγείας των κατοίκων.

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το νησί χωρίς γιατρό, ο κ. Κόνσολας είχε προτείνει, στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 με αρ. πρ. 1407,  την  τοποθέτηση οπλίτη-ιατρού στο νησί, μετά από υποβολή αιτήματος του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργείο Άμυνας.

Τελικά, ο στρατεύσιμος ιατρός πήγε στην Κάσο, αλλά η ασυνεννοησία ανάμεσα στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας, που δεν είχαν συνυπογράψει την τοποθέτησή του, δημιούργησε πρόβλημα στον ιατρό, ο οποίος δεν μπορούσε να συνταγογραφήσει φάρμακα σε ασθενείς και ασφαλισμένους.

Το πρόβλημα αυτό λύθηκε πριν από δύο ημέρες, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Κάσος δεν μπορεί να μείνει με ένα μόνο γιατρό, ο οποίος, μάλιστα, θα αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, ο στρατεύσιμος γιατρός δεν μπορεί να πάρει άδεια, αλλά ούτε και να απουσιάσει για οποιοδήποτε λόγο από το νησί, λόγω της έλλειψης άλλου γιατρού.

Ακόμα και σε περιπτώσεις διακομιδής, δεν μπορεί να συνοδεύσει τους ασθενείς, με ό, τι κινδύνους ενέχει αυτό για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την άμεση τοποθέτηση ιατρού στην Κάσο, αλλά και την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, που έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

9.01.2019, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ