Ο κ. Κόνσολας επανέφερε την παραπάνω πρόταση, την οποία είχε καταθέσει και πέρυσι στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι «η 7η Μαρτίου, η ιστορική επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, έχει ξεχωριστή, αλλά και διαχρονική αξία. Στις μέρες μας, η επέτειος αυτή προσλαμβάνει, πλέον, άλλες διαστάσεις, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς τις επιβουλές και την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών και συνόρων αλλά και τις ασύμμετρες απειλές που υπάρχουν».
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει, επίσης, την πραγματοποίηση σειράς επετειακών εκδηλώσεων σε νησιά της Δωδεκανήσου για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση τους με τη μητέρα Ελλάδα.
 
Αναφέρεται, επίσης, στη σημασία και στο μήνυμα που θα εκπέμψει αυτή η πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι: «σε αυτή τη συνεδρίαση μπορεί να αναδειχθεί το μήνυμα της ιστορικής μνήμης αλλά και της εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας.
 
Είναι ένα μήνυμα που το έχουν ανάγκη οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου. Να σηματοδοτηθεί το ενδιαφέρον αλλά και η βούληση όλων των πολιτικών δυνάμεων να αναζητήσουν λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας».
 
Ο κ. Κόνσολας επαναφέρει, επίσης, στον Πρόεδρο της Βουλής την πρότασή του να συμπεριληφθεί η ρήτρα νησιωτικότητας στον κανονισμό της Βουλής και να αποτελέσει προϋπόθεση κάθε νομοθετικής διαδικασίας. Μια πρόταση που είχε κατατεθεί δημόσια από τον κ. Κόνσολα τον περασμένο Μάρτιο στην ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για τη Δωδεκάνησο και είχε κάνει αρχικά αποδεκτή ο Πρόεδρος της Βουλής.