Σε μία χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του, μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «η συνεννόηση και η πολιτική συναίνεση, κάποια στιγμή, θα επιβληθούν από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά μπορεί να επιβληθούν κάτω από οριακές συνθήκες για τη χώρα, κάτι που απεύχομαι».
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι: «το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας, απέναντι σε όσους ζητούν μέτρα με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν μπορούμε να αποδεχθούμε υφεσιακά, εισπρακτικά μέτρα.
Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες απαιτούν το ελάχιστο και το αυτονόητο: σεβασμό στην τιτάνια προσπάθεια που έκαναν.
Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν θα ανακοπούν.
Οφείλουμε, όμως, να τις συνδέσουμε με πολιτική συναίνεση και αυξημένη κοινωνική αποδοχή».
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα στηρίζεται στο Τρίγωνο της Γνώσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού, ενός ελληνόφωνου και ενός αγγλόφωνου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο.
Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με το αναπτυξιακό μας πρότυπο. Προσδίδει ταυτότητα και συγκριτικό πλεονέκτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην τουριστική εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Βλέπουμε ότι στην Κύπρο επενδύουν στην εκπαίδευση, ξεφεύγουν από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, διεκδικούν να αποτελέσουν χώρα υποδοχής φοιτητών με τα ανάλογα οφέλη.
Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα, να επενδύσει στο τρίγωνο της γνώσης».
Ο κ. Κόνσολας, κατέληξε, λέγοντας:
«Όσοι έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας αντιλαμβάνονται τη δυσκολία επιβίωσης της χώρας, εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Αντιλαμβάνονται ότι οι εύκολες λύσεις οδηγούν σε δύσκολες καταστάσεις.
Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν την ίδια τη χώρα, αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική της ισχύ και δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας.
Η ανάγκη της εθνικής ενότητας και της συνεννόησης, αποκτά νομοτελειακό χαρακτήρα κάτω από αυτές τις συνθήκες».