Κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται με το προοίμιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Εκκλησία, τα οποία, μάλιστα, αφορούν στους κληρικούς της Δωδεκανήσου, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θέτει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

1ον: Δεν υπάρχει καμία δέσμευση, αλλά και ασφαλιστική δικλείδα, για την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών, μέσω της επιδότησης του Δημοσίου προς την Εκκλησία, σε βάθος χρόνου. Και αυτό γιατί αν ανακύψουν δημοσιονομικά προβλήματα, η επιδότηση αυτή μπορεί να περικοπεί.

2ον: Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ανάγκη αύξησης του αριθμού των κληρικών, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα μισθοδοτούνται, με δεδομένο ότι πρόκειται για νέες θέσεις κληρικών.

3ον: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με δεδομένο ότι στο προοίμιο της συμφωνίας δεν υπάρχει καμία αναφορά.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρεται, επίσης, και στις εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου για 10.000 νέες προσλήψεις στις θέσεις των 10.000 κληρικών, οι οποίοι δεν θα θεωρούνται, πλέον, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα μισθοδοτούνται με δαπάνες του δημοσίου.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών θέτει το εξής ερώτημα:

«Συνιστά ή όχι αύξηση των δημοσίων δαπανών η πρόσληψη 10.000 υπαλλήλων που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τη στιγμή, μάλιστα, που το Δημόσιο θα συνεχίζει να καταβάλλει και τη μισθοδοσία των 10.000 κληρικών; Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δίνει θετικό μήνυμα προς τις αγορές , αυξάνοντας  τις δημόσιες δαπάνες;

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

8.11.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ