Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι ο μόνιμος γιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης αποσπάστηκε στο Νοσοκομείο της Ρόδου με αποτέλεσμα η μία πλέον γιατρός να έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της, δουλεύοντας ουσιαστικά χωρίς ωράριο και αναγκασμένη να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού.
 
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η πρακτική της απόσπασης γιατρών από μικρά νησιά αφού δημιουργούνται μεγαλύτερα προβλήματα και είναι δύσκολο να καλυφθούν μετά τα κενά.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
 
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης τοποθέτησης γιατρού στη Σύμη»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η Σύμη, ένα ακριτικό νησί τριών χιλιάδων μονίμων κατοίκων και με διάσπαρτους οικισμούς, έχει μείνει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα με μία αγροτική γιατρό, αφού ο μόνιμος γιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης αποσπάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
 
Είναι δεδομένο ότι η μοναδική, πλέον, αγροτική γιατρός δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν και με δεδομένη τη μορφολογία του νησιού, που χαρακτηρίζεται από διάσπαρτους οικισμούς.
 
Ένας μόνο γιατρός δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ενώ είναι βέβαιο ότι εξαντλούνται και τα όρια της αντοχής του αφού εργάζεται χωρίς ωράριο και είναι φύσει αδύνατον να κάνει χρήση αδείας.
 
Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες στις δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών.
Κυρίως, οφείλει να εγκαταλείψει την πρακτική της απόσπασης γιατρών από μικρά νησιά για να καλύψει άλλες ανάγκες γιατί σε αυτή την περίπτωση, τα κενά που δημιουργούνται είναι δύσκολο να καλυφθούν και τα προβλήματα εντείνονται.
 
Είναι άμεση ανάγκη τοποθέτησης ενός τουλάχιστον γιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών του νησιού.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
2. Εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να τοποθετήσει άμεσα γιατρό στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου