Σαφείς αναφορές στις επεκτατικές βλέψεις, αλλά και στην προκλητικότητα της Τουρκίας, έκανε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεπιστημονικό Συμπόσιο, που διοργάνωσε στη Ρόδο το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ».
«Για κάποιον που δεν ζει στα νησιά του Αιγαίου είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί σε όλο τους το εύρος, τις συνέπειες που έχει η γεωγραφική ασυνέχεια αλλά και το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, πρώτων υλών, αγαθών και υπηρεσιών.

Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Η δυσκολία κατανόησης είναι δεδομένη, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην ίδια τη χώρα μας.
Για κάποιον που ζει σε μια χώρα της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί τι σημαίνει να έχεις ως γείτονα, μια χώρα, που έχει επεκτατικές βλέψεις και συνηθίζει να παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας κυριαρχία και χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έκαναν και άλλες χώρες.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα δομικών αλλαγών στην Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενταχθεί σε αυτήν η νησιωτικότητα, ως αυτόνομη οντότητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη, νέου προτύπου, τουριστική ανάπτυξη στο παράκτιο μέτωπο, που θα επενδύει στην ποιότητα και στην καινοτομία, χωρίς να επιβαρύνει τους περιβαλλοντικούς δείκτες μέσα από το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών.