Είναι δεδομένο ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτικές περικοπών και δημοσιονομικής πειθαρχίας, χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης.
Βλέπουμε ότι ακόμα και μια χώρα του μεγέθους της Ισπανίας, που η οικονομία της δεν έχει υποστεί τη συρρίκνωση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, αδυνατεί να πιάσει το στόχο για το έλλειμμα.
Αυτό είναι ένα μήνυμα με δύο όψεις για την Ευρώπη.
Η μια έχει να κάνει με την προσπάθεια της Ελλάδας, την οποία όλοι οφείλουν να εκτιμήσουν και να αναγνωρίσουν και η άλλη με τον κίνδυνο να επεκταθεί και να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η κρίση.
 
2.Κάνατε μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν σωστά οι επιχειρηματίες για τις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ. Δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο ; 
 
Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία με την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή.
Κοιτάξτε να δείτε, δεν επιβραβεύουμε τους κακοπληρωτές ούτε αυτούς που συστηματικά αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Εκφράσαμε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και χρέη των τελευταίων τριών ετών, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.
Αυτή είναι η κρίσιμη παράμετρος.
Πρέπει να ξαναδούμε το πλαίσιο για τις ρυθμίσεις χρεών στον ΟΑΕΕ μέσα από αυτήν την παράμετρο.
Αυτοί που έχουν χρέη την τελευταία τριετία ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπείς, πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις.
Με περισσότερες δόσεις, χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης.
 
 
3.Μετά τις ανακοινώσεις στις οποίες έχει προβεί ο υπουργός Ενέργειας, κ. Μανιάτης, για το εργοστάσιο της ΔΕΗ,  πόσο αισιόδοξος είστε πως θα προχωρήσει το έργο;
 
Αυτό που έγινε στη Σαντορίνη είναι ένα ηχηρό μήνυμα, ένα καμπανάκι κινδύνου.
Το δίκτυο στη Ρόδο, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, κινείται στα όρια.
Έγκαιρα θέσαμε το ζήτημα για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών, με ερώτηση που είχαμε καταθέσει με τον σημερινό Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη, από τον Μάρτιο.
Πρέπει να προχωρήσει η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, το έργο για τις Κυκλάδες είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί, πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα και οι μελέτες για τα Δωδεκάνησα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται καθυστέρηση στη δημιουργία του νέου εργοστασίου στη Ρόδο.
Οι περιβαλλοντικοί όροι τροποποιήθηκαν, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣΤΕ, δεν υπάρχουν πλέον άλλοθι.
Η ΔΕΗ έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην προοπτική και στην προετοιμασία κατασκευής αυτού του εργοστασίου.
Η νέα οικοδομική άδεια μπορεί να εκδοθεί ταχύτατα, η διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει τώρα να δρομολογήσει τις διαδικασίες.
 
 
4.Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ποια θα είναι η δική σας κίνηση για το θέμα αυτό;
 
Το θέμα προέκυψε εδώ και δύο χρόνια και είναι πράγματι σοβαρό για εκατοντάδες οικογένειες που απασχολούνταν σε εποχικά επαγγέλματα και είχαν συνηθίσει, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, να έχουν το εισόδημα του Ταμείου Ανεργίας.
Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αναρτηθούν εναλλακτικές λύσεις και μια από αυτές είναι η ενεργοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και απασχόλησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από όλους.
 
5.Έχει ανοίξει και η συζήτηση για τον αριθμό των Δήμων στη Ρόδο, για την κατάτμηση του Δήμου Ρόδου σε τρείς δήμους. Ποια είναι η δική σας άποψη; 
 
Είναι δεδομένο ότι η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης απαιτεί αλλαγές, θεωρώ ότι το χωροταξικό είναι το τελευταίο που θα εξετάσουμε αφού πρώτα θα πρέπει να προταχθούν θεσμικές αλλαγές και βελτιώσεις.
Ποιος αμφισβητεί ότι οι τοπικές κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί και ότι τα τοπικά συμβούλια έχουν διακοσμητικό ρόλο;
Η θέση η δική μου είναι ότι η οποία αλλαγή στο χωροταξικό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.
Κυρίως, όμως, να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, να διαθέτει ηθική  και δημοκρατική νομιμοποίηση για να γίνει αποδεκτή. Να δημιουργεί ένα νέο, εύρυθμο και περισσότερο λειτουργικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση που θα μεταφράζεται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. 
 
 
6.Αισιοδοξείτε πως με το νέο διαγωνισμό θα προχωρήσει η επένδυση για την αξιοποίηση του Γκολφ  Αφάντου;  Θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου;
 
Είναι θετικό ότι το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου υιοθέτησε, με ευρεία συναίνεση και συναντίληψη μια κοινή στάση.
Αποτελεί ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει και να ολοκληρώσει, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, τη διαγωνιστική διαδικασία.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που πρέπει να γίνει με όρους που θα προσπορίζουν οφέλη στην τοπική μας οικονομία. 
 
7.Με αφορμή την παρέμβαση σας για το θέμα της Συρίας θεωρείτε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν στην περιοχή μας κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών καθώς οι πολίτες άρχισαν να αντιδρούν;  
 
Πρώτος αντέδρασα εγώ με δημόσια δήλωση, όταν έγινε προσπάθεια από κάποιους να ανακινηθεί το θέμα.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί την προοπτική δημιουργίας τέτοιων στρατοπέδων σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Από εκεί και πέρα το θέμα είναι ευρύτερο και, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα, ζήτησα από 4 συναρμόδιους υπουργούς να αναλάβει πρωτοβουλία η χώρα μας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ʼσυλο, που έχει υπογραφεί από το 2008 στο Παρίσι.
Η Ελλάδα δεν είναι χώρα – αποθήκη, όπως έχω πει. Δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης ούτε της φιλοξενίας ενός μεγάλου κύματος προσφύγων.
Στο Σύμφωνο αναφέρεται ως υποχρέωση των κρατών – μελών η αλληλεγγύη και η αναλογική ανάληψη κινδύνων και βαρών.
Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες που της αναλογούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.