Η Κάρπαθος από τα τέλη του περασμένου Μαΐου στερείται των υπηρεσιών ιατρού-χειρουργού.
 
Αιτία η δεκαπενθήμερη απόσπαση στο Νοσοκομείο της Κω, του γιατρού που υπηρετούσε στο νησί. Μια απόσπαση που τελικά παρατάθηκε και πέραν του δεκαπενθημέρου και τείνει να γίνει μόνιμη.
 
Έχω στηλιτεύσει και κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθείται, διαχρονικά, σε ό,τι αφορά Στη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.
 
Προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό που υπάρχει σε ένα νοσοκομείο ή δομή δημόσιας υγείας σε ένα νησί, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην απόσπαση ενός γιατρού από ένα άλλο νησί.
Δηλαδή πολύ απλά: για να καλύψει ένα κενό, δημιουργεί ένα νέο κενό.
 
Η Κάρπαθος έχει απόλυτη ανάγκη των υπηρεσιών του γιατρού-χειρουργού. Πέραν των μονίμων κατοίκων, τη θερινή περίοδο αυξάνεται ο πληθυσμός του νησιού όπως και οι ανάγκες.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόσπαση έχει παραταθεί σχεδόν σιωπηρά, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος γιατρός θέλει να επιστρέψει στην Κάρπαθο, το Υπουργείο Υγείας κωφεύει.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν προτίθεται να άρει την απόσπαση του χειρουργού και να επιστρέψει στο Κ.Υ. Καρπάθου άμεσα, με δεδομένο ότι το κενό του δεν καλύπτεται από άλλο γιατρό.
 
2. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην τοποθέτηση ιατρού-χειρουργού στο Νοσοκομείο Κω, προκειμένου να μην καταφεύγει στην εύκολη λύση της απόσπασης γιατρού από άλλα νησιά.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
 
Βουλευτής Δωδεκανήσου