Ο Βουλευτής ζητά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να ελέγξει τη νομιμότητα της αδειοδότησης, μετά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από το Δήμο Κω.
 
Παράλληλα, με παρέμβασή του στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και στον Πρόεδρό της, ο κ. Κόνσολας ζητά να διενεργηθούν έλεγχοι και μετρήσεις από το ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής, προκειμένου να καταγραφούν τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας.
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των πολιτών, όταν πρόκειται για εγκατάσταση κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και ιδιαίτερα κοντά σε σχολικά συγκροτήματα, η ΕΕΤΤ πρέπει να είναι διπλά προσεκτική, στο θέμα των αδειοδοτήσεων αλλά και στην τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών.
 
Παράλληλα, εκτιμώ ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν μετρήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να διαπιστωθούν τα επίπεδα ακτινοβολίας αλλά και αν αυτά υπερβαίνουν τα όρια ασφαλούς έκθεσης.
 
Σε κάποιους, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να φαντάζει ήσσονος σημασίας. Ζητήματα όμως που αφορούν στη δημόσια υγεία και την υγεία μικρών μαθητών δεν είναι ούτε ήσσονος σημασίας ούτε αμελητέα».
 
Τα πλήρη κείμενα των επιστολών του κ. Κόνσολα στην ΕΕΤΤ και στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχουν ως εξής: 
 
 
1.
 Ρόδος, 8 Αυγούστου 2013
 Προς:
 
Αξιότιμο κύριο,
Λεωνίδα Κανέλλο,
Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής
Τηλεπικοινωνιών και 
Ταχυδρομείων
 
 
Κοινοποίηση:
Αξιότιμο κύριο,
Μενέλαο Δασκαλάκη,
Γενικό Γραμματέα
Tηλεπικοινωνιών 
και Ταχυδρομείων
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Εδώ και ένα μήνα, οι κάτοικοι της περιοχής Κακό Πρινάρι στην Κω, έχουν προχωρήσει σε εντονότατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, με αφορμή την εγκατάσταση 8 κεραιών εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σε κτήριο της περιοχής.
 
Πρόκειται για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή ενώ το κτήριο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί οι κεραίες βρίσκεται κοντά στο 1ο  Δημοτικό και στο 1ο  Γυμνάσιο Κω.
 
Είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία για την υγεία των πολιτών αλλά και να εγείρονται ερωτηματικά, σχετικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών εγκατάστασης και αδειοδότησης.
 
Ερωτηματικά που πολλαπλασιάζονται μετά και από την έντονη αντίδραση του Δήμου Κω, που αρνείται ότι χορήγησε σχετική άδεια, όπως αναφέρεται στην απόφαση αδειοδότησης.
 
Για το λόγο αυτό, ζητώ να διερευνηθεί πλήρως και ενδελεχώς το ζήτημα, να εξεταστεί η νομιμότητα της αδειοδότησης αλλά και να υπάρξει έλεγχος από την ΕΕΤΤ.
 
Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.
 
2.
 
Προς:
Αξιότιμο κύριο,    
                         
Χρήστο Χουσιάδα,
Πρόεδρο Ελληνικής Επιτροπής
Ατομικής Ενέργειας
 
Κοινοποίηση:
Αξιότιμο κύριο,
Μενέλαο Δασκαλάκη,
Γενικό Γραμματέα
Τηλεπικοινωνιών
και Ταχυδρομείων 
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Εδώ και ένα περίπου μήνα , στη θέση Κακό Πρινάρι της Κω, έχουν τοποθετηθεί 8 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε κτήριο που ανήκει σε ιδιώτη.
 
Πρόκειται για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή ενώ το κτήριο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί οι κεραίες βρίσκεται πολύ κοντά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κω και στο 1ο Γυμνάσιο.
 
Είναι δεδομένη και εύλογη η ανησυχία των κατοίκων αλλά και των γονέων των μαθητών της περιοχής.
 
Η εγκατάσταση κεραιών, κοντά σε σχολικά συγκροτήματα, δεν μπορεί να μην αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου σε ό, τι αφορά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.
 
Στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου και των αρμοδιοτήτων σας, ζητώ ενημέρωση για το αν έχουν διενεργηθεί μετρήσεις, στο συγκεκριμένο σημείο, από κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για την καταγραφή των επιπέδων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
 
Σε περίπτωση που αυτό δεν έχει συμβεί, ζητώ να υπάρξει άμεσος έλεγχος και μετρήσεις σχετικά με το επίπεδο της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης, στη συγκεκριμένη περιοχή.
 
Θεωρώ ότι το γεγονός και μόνο ότι οι κεραίες έχουν τοποθετηθεί κοντά σε σχολεία, επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών σας.
 
Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.