Την άμεση ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μαζί με τον Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννη Βρούτση, τον Αν. Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτή Λέσβου, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Αν. Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βουλευτή Χίου, κ. Μηταράκη Νότη, επισημαίνουν ότι η σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
Τονίζουν ότι η νέα ΚΥΑ, που εκδόθηκε, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να υιοθετήσει βέλτιστες και ευέλικτες πρακτικές, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης.
Ουσιαστικά, η νέα ΚΥΑ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανέδειξε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη και τον αιγιαλό ως πόλους ανάπτυξης οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας.
Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι:
– Αντί να απλοποιηθούν και να γίνουν ευέλικτες οι διαδικασίες παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, συμβαίνει το αντίθετο. Γίνονται περισσότερο πολύπλοκες, χρονοβόρες και ενισχύονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
– Συνεχίζεται η σύγχυση και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Η σχέση αυτή είναι ετεροβαρής αφού με τη νέα ΚΥΑ θα μειωθούν τα έσοδα των Δήμων, οι οποίοι, όμως, θα πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις και τις δαπάνες καθαρισμού παραλιών και αιγιαλού.
– Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, υποχρεώνει τους Δήμους να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των διαδικασιών παραχώρησης, μέχρι τις 23 Ιουνίου. Για τις περιοχές που δεν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και παραχώρησης, η σχετική ευθύνη ολοκλήρωσης τους θα περιέλθει στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα τις ολοκληρώσει έως τις 15 Ιουλίου, στην κορύφωση δηλαδή της τουριστικής περιόδου.
– Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται αναίτιες απαγορεύσεις σε ό, τι αφορά στην παραχώρηση του αιγιαλού και τις παραλίες σε συγκεκριμένες περιοχές για πρώτη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή Αλυκές στην Κω, που περιλαμβάνει χιλιόμετρα ακτογραμμής και στην οποία βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία. Η συγκεκριμένη περίπτωση θυμίζει τον χαρακτηρισμό ως δασικής περιοχής του αεροδρομίου του Ελληνικού, πριν από λίγες ημέρες.
– Δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός του ανταλλάγματος χρήσης αλλά και σαφής οριοθέτηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις που γειτνιάζουν με τον αιγιαλό ή την παραλία.
Ο νησιώτες Βουλευτές ζητούν:
α) Την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς του τουρισμού, με τη σύσταση ομάδα εργασίας η οποία εντός διμήνου θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής και βελτίωσης του πλαισίου.
β) Τη διαμόρφωση πρότασης νόμου, μέχρι το τέλος του 2017, που θα στηρίζεται στις προτάσεις που θα προέλθουν από το διάλογο με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς, θα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έθεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για τη βιώσιμη χρήση και αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.
8.06.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ