Η διάψευση των ψευδαισθήσεων, που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, εκεί μας οδήγησε.
Όποιος δει τις προτάσεις και τα μέτρα 47 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση, θα καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα:
α. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «πήγε περίπατο». Όπως και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
β. Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση έχουν εισπρακτικό και υφεσιακό χαρακτήρα. Στοχοποιούνται ο τουρισμός και η νησιωτική οικονομία.
γ. Έχουν δημιουργηθεί ήδη οι συνθήκες για ένα τρίτο μνημόνιο, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά το φθινόπωρο.
δ. Το περίφημο email Χαρδούβελη, πάνω στο οποίο στήριξε ο κ. Τσίπρας την προεκλογική του καμπάνια, είναι ένα πλαίσιο συμφωνίας που φαντάζει επιτυχία μπροστά στα επώδυνα μέτρα που είναι μπροστά μας.
Δυστυχώς, κυρία Βενιανάκη, η κυβέρνηση χρειάστηκε 4 μήνες για να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μέσα σε αυτούς τους 4 μήνες κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα, πάγωσε η αγορά και η πραγματική οικονομία, κυριάρχησαν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Όλα αυτά έχουν συνέπειες.
 
2.Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από τη συμφωνία; Θα την ψηφίσει στη Βουλή αν φτάσει;
 
Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία. Ακόμα και η πρόταση με τα μέτρα της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ως το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας. Οι απαιτήσεις των δανειστών, μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα είναι πολύ χειρότερη από τα υφεσιακά και φοροεισπρακτικά μέτρα, που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης.
Το Δεκέμβριο του 2014, συζητούσαμε για μέτρα 1 δις και τώρα για μέτρα 7 δις σε βάθος διετίας. Αυτοί που είχαν κάνει σημαία το email Χαρδούβελη, δεν είναι οξύμωρο να μας ζητούν να στηρίξουμε πολύ πιο επώδυνα μέτρα;
Το Δεκέμβριο του 2014, συζητήσουμε για την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης για μια προστατευόμενη έξοδο στις αγορές, τώρα προετοιμάζεται ένα τρίτο μνημόνιο.
Ο κ. Τσίπρας, κυρία Βενιανάκη, αποφεύγει να αγγίξει το Βαθύ Κράτος, εκεί που βρίσκεται η εκλογική του πελατεία. Στοχεύει στον επαγγελματία, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, στον τουρισμό, για να απομυζήσει ό, τι υπάρχει ακόμα. Προσπαθεί να δώσει ένα ψευδεπίγραφο ταξικό χαρακτήρα στα μέτρα. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι απλοϊκό όσο και κυνικό: «τα παίρνουμε από τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, από τους νησιώτες που είναι όλοι φοροφυγάδες». Λες και ο τουρισμός, η μικρή και μεσαία επιχείρηση αλλά και τα νησιά, δεν μάτωσαν τα 5 προηγούμενα χρόνια, δεν πλήρωσαν φόρους και δεν έκαναν θυσίες.
Αυτό το μείγμα, θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αυτός συντηρεί το Κράτος σε μια ισόρροπη σχέση και όχι στη λογική ενός Βαθέως Κράτους που για να συντηρηθεί, αρπάζει ό, τι υπάρχει από τον ιδιωτικό τομέα και τους επαγγελματίες.
 
3.Πόσο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
 
Είναι μια απειλή του κ. Τσίπρα, κυρία Βενιανάκη, με τον ίδιο τρόπο που απειλούσε με δημοψήφισμα, με «κούγκι», πιστεύοντας ότι θα τρομοκρατήσει την Ευρώπη. Οι εκλογές, όμως, δεν μπορούν να είναι απειλή, είναι συνταγματική επιταγή και δημοκρατικό δικαίωμα.
Πιστεύει κανείς ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα αποτελέσουν λύση; Έχουν ξαναγίνει εκλογές μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Οι εκλογές θα προκύψουν, αναγκαστικά, αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη και αν δεν προκύψει κυβερνητική λύση από την παρούσα Βουλή.
 
4.Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πάνε για κατάργηση…Πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στα νησιά;
 
Κυρία Βενιανάκη, σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας, αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Μέσα σε 4 μήνες, η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ τους απεμπόλησε. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση τη νησιωτική οικονομία, σε αύξηση του κόστους ζωής κατά 20%. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στην εστίαση θα καταστήσουν τα νησιά του Αιγαίου έναν ακριβό και μη ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό.
Είμαι έκπληκτος για την κυνικότητα με την οποία ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις του, αλλά και οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα,  για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν ίσχυαν στο διηνεκές. Για όλους αυτούς, το διηνεκές είναι μόλις 4 μήνες. Δεσμεύσεις και υποσχέσεις με ημερομηνία λήξης και με ισχύ μόνο την προεκλογική περίοδο.
 
5.Πως σχολιάζετε τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω θέμα που αποτελούσε μέχρι πρότινος «κόκκινη γραμμή»;
 
Ο Σύριζα πρέπει να αποφασίσει αν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας ήταν κόκκινη γραμμή ή όχι. Γιατί ο κ. Φίλης είπε ότι δεν συγκαταλέγονται στις «κόκκινες γραμμές».
Δεν θα υποδείξω ούτε θα επιβάλλω εγώ, κυρία Βενιανάκη, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνουν. Πιστεύω ότι όλοι τους έχουν αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στους νησιώτες. Ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζερδελής, είναι ο μόνος που δεσμεύθηκε ότι δεν θα ψηφίσει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ακόμα και αν έρθει η συμφωνία σε ένα άρθρο.
 
6.Πήγατε μαζί και με άλλους βουλευτές της Ν.Δ στη Κω για τους μετανάστες…Τι συμπεράσματα βγάλατε;
 
Η κατάσταση είναι εκρηκτική, κυρία Βενιανάκη. Οι ιδεοληψίες του Σύριζα σε ό, τι αφορά στο μεταναστευτικό τους εμποδίζουν να δουν την πραγματικότητα.
Αυτή τη στιγμή, το Λιμενικό έχει την εντολή να περιοριστεί μόνο στο έργο της διάσωσης. Έχει σταματήσει να επιχειρεί, κατασταλτικά, εναντίον των δουλεμπόρων., Τα θαλάσσια σύνορά μας, δηλαδή, είναι ανοχύρωτα.
Είναι δεδομένο ότι στον τρίτο τουριστικό προορισμό της χώρας, στην Κω, οι εικόνες με τους 1.600 και πλέον εγκλωβισμένους μετανάστες, έχουν βαρύ κόστος. Στο νησί δεν υπάρχουν υποδομές για την προσωρινή παραμονή τους, ενώ είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί το έργο της ταυτοποίησης. Η μοναδική λύση είναι η άμεση μετακίνησή τους σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να γίνει εκεί η ταυτοποίηση. Θεωρώ, επίσης, αδιανόητο να θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν στρατόπεδα παραμονής και φιλοξενίας μεταναστών σε Ρόδο και Κω.
Η συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει στη βάση ιδεοληψιών. Υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη είσοδο, από το γεγονός ότι έχει σταματήσει, εδώ και καιρό, η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, αλλά και από το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασκεί πίεση στις τρίτες χώρες από τις οποίες φθάνουν στη χώρα μας οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Πρέπει να αντιληφθούμε, κυρία Βενιανάκη, ότι δεν έρχονται μόνοι τους. Υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα πίσω από αυτή την ιστορία και παράλληλα υπάρχει και ανοχή από τις αρχές της Τουρκίας όσο και από τις αρχές άλλων τρίτων χωρών.
 
7.Είστε ο επικεφαλής του τομέα Τουρισμού της Ν.Δ…Πως βλέπετε την κίνηση στα νησιά μας;
 
Υπάρχουν σημεία ανησυχίας, κυρία Βενιανάκη, που ανατροφοδοτούνται από την παράταση του κλίματος αβεβαιότητας και ανησυχίας. Πολύ φοβάμαι ότι οι συνέπειες της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και της μείωσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, θα γίνουν ορατές μέσα στο 2015 και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, όταν κλείνονται τα συμβόλαια για τη νέα χρονιά.
Το να επισημαίνεις τους κινδύνους, δεν σημαίνει ότι κινδυνολογείς. Το έχω επισημάνει και σε κυβερνητικά στελέχη και στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτό το επισημαίνουν και όλοι οι φορείς του τουρισμού.