Το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ Ρόδου, καθώς και της έλλειψης υποδομών διοικητικής λειτουργίας και υποστήριξης, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ενοποίησης των ταμείων με το ΙΚΑ σε ΕΦΚΑ, έφερε τεράστια προβλήματα στις υπηρεσίες του ΙΚΑ Ρόδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας, στη Ερώτησή σου αναφέρει ότι:

– Η έλλειψη προσωπικού έχει επιφέρει αδυναμία στη διεκπεραίωση διαδικαστικών θεμάτων ενοποίησης των ταμείων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

– Το πρόβλημα της μηχανοργάνωσης προκαλεί τεράστια κωλύματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ με αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγές των ασφαλισμένων που θέλουν να εξυπηρετηθούν.

– Στο ΙΚΑ και στο ΚΕΑΟ υπηρετούν συνολικά 69 άτομα, τα οποία δεν είναι αρκετά για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών, αν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πολλές φορές παραμένουν ώρες μετά τη συμπλήρωση του ωραρίου τους για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

– Από 1.01.2017, με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος εργασίας για το υποκατάστημα μισθωτών Ρόδου (τ. ΙΚΑ Ρόδου), λόγω ένταξης νέων κατηγοριών ασφαλισμένων, όμως αριθμός του προσωπικού έχει παραμείνει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών.

– Πρόβλημα επικρατεί στο τμήμα του μητρώου του ΙΚΑ, όπου από τις 12 Μαΐου 2016 έχουν σταματήσει να εκδίδονται οι αποφάσεις και οι συμμετοχές για τις συντάξεις, λόγω των εφαρμοστικών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών.

– Λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ, έχουν παγώσει οι έλεγχοι (εσωτερικοί και εξωτερικοί) για τους οποίους είναι αρμόδιο το τμήμα εσόδων.

– Σημαντικό ζήτημα τίθεται και με τις οφειλές των ασφαλισμένων προς το ΙΚΑ, γεγονός που στερεί από την υπηρεσία και το δημόσιο πολλά έσοδα.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία του ΙΚΑ Ρόδου.

Η ενίσχυση με προσωπικό είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, καθώς οι λίγοι υπάλληλοι με αυταπάρνηση δουλεύουν ώρες εκτός της υπηρεσίας τους για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Τη ίδια στιγμή, όμως, η έλλειψη υποδομών μηχανοργάνωσης και η καθυστέρηση ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων σε ενιαίο φορέα δημιουργεί τεράστια εμπόδια στην ορθή διεκπεραίωση των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι υπάλληλοι αλλά και οι ασφαλισμένοι και να προβεί άμεσα σε ουσιαστικές λύσεις».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

4.05.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ