Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου εκ μέρους των προξενικών αρχών μας στη Ρωσία, απέδειξαν ότι είναι αναγκαία η έγκαιρη προετοιμασία, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, που αφενός εκθέτουν τη χώρα και αφετέρου επιφέρουν οικονομική ζημία στον κλάδο του τουρισμού.
Ιδιαίτερα και μετά την τελευταία δυσμενή εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα στερήσει από τη χώρα μας ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, εάν η πολιτεία δεν κινητοποιηθεί εγκαίρως προκειμένου να διευκολύνει και να απλοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης βίζας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από το προσφυγικό και απαιτείται η στήριξή τους με κάθε τρόπο.
Τα γεγονότα του 2016 στην Τουρκία, δίνουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα, σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης
Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, καθώς μέχρι τώρα η Τουρκία μονοπωλούσε την κινεζική αγορά.
Επειδή η έκδοση βίζας για τη χώρα μας στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες χρονοβόρα, καθώς απαιτούνται ένας με δύο μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απαιτείται η λήψη μέτρων για την ευχερέστερη διεκπεραίωση των θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές και τα Κέντρα Θεωρήσεων Βίζας στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα.
Επειδή είναι αναγκαία η έγκαιρη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τη χώρα μας τόσο στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα, όσο και σε άλλες χώρες, που αποτελούν τουριστική «αγορά» για την Ελλάδα.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να επισπευστεί ο χρόνος έκδοσης βίζας στις χώρες των οποίων οι κάτοικοι αποτελούν δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας σε μεγάλο αριθμό και σε ποιες χώρες;
2. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα για πολίτες με προορισμό τη χώρα μας;
3. Εάν μετά την αναστολή λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος για τη χορήγηση θεωρήσεων σε επισκέπτες από τα τουρκικά παράλια, η πολιτεία προτίθεται να δημιουργήσει visa centers στην Τουρκία προκειμένου να διευκολύνει τη χορήγηση βίζας.
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2017
Ο ερωτώντες βουλευτές
Σταύρος Καλαφάτης
 Εμμανουήλ Κόνσολας