Οι Ευρωεκλογές αποτελούν αναμφίβολα μία αναμέτρηση με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.
 
Είναι σημαντικές και για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. 
Συνηθίζω να λέω ότι την Ευρώπη μπορούν να την αλλάξουν και να την κάνουν καλύτερη μόνο εκείνοι που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και όχι αυτοί που μεγάλωσαν γενιές και γενιές με συνθήματα κατά της Ευρώπης και δογματικές αγκυλώσεις, οι οποίες ανήκουν σε άλλες εποχές.
 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση, ενισχύει το λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Πρέπει, όμως, να δούμε την Ευρώπη ως το κοινό μας σπίτι, με όρους μέλλοντος.
Πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στην ασφάλεια και στη συνεργασία που προσφέρει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε.
 
Η Ελλάδα διεκδικεί να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μια μεγάλη συμφωνία διευθέτησης του δημόσιου χρέους, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει σε αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, αφού θα προσδώσει μακροχρόνια σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και θα ενθαρρύνει, ακόμα περισσότερο, επενδυτικές πρωτοβουλίες.
 
Θα το βάλουμε στο τραπέζι έχοντας ισχυρά επιχειρήματα, την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση που πετύχαμε με τις θυσίες και την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Η Ευρώπη συζητά και διαπραγματεύεται με όσους διαθέτουν αξιοπιστία, με όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα.
 
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που συνδέθηκε με την κορυφαία στρατηγική επιλογή της χώρας στον 20ο αιώνα, την είσοδο της στην Ενωμένη Ευρώπη.
 
Θα υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα δώσουμε τη μάχη για την πολιτική ένωση της Ευρώπης που πρέπει να έχει, ως βάση, τις δημοκρατικές αρχές, την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών και την αλληλεγγύη.
 
 
2. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, δίνει άνεση κινήσεων για να τεθούν σοβαρά στο τραπέζι του διαλόγου και να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν; 
 
Αναμφίβολα. Θα σας έλεγα ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τεθούν ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, στις πραγματικές τους διαστάσεις.
 
Να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι η μετάθεση της διαχείρισης του προβλήματος σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και μικρότερες χώρες, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, δεν αποτελεί λύση.
Χρειάζεται ολοκληρωμένη, συνεκτική και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Δεν μπορεί χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, να σηκώνουν μόνες το βάρος.
 
Ένα δεύτερο θέμα που μας αφορά και στο οποίο μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις αλλά και νέες πολιτικές, είναι το θέμα των θαλάσσιων πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν αφορά μόνο στις πολιτικές που σχετίζονται με την αλιεία αλλά μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Μπορεί να συνδεθεί με αναπτυξιακές πολιτικές για τις παράκτιες ζώνες, που σχετίζονται με τις νησιωτικές περιοχές αλλά και την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού.
 
Ένα σημείο που συντείνει στην άποψη ότι η Ελληνική Προεδρία μπορεί να βάλει τις βάσεις για θεμελιώδεις αλλαγές σε ζητήματα που μας αφορούν είναι και το γεγονός ότι τη δική μας προεδρία ακολουθεί η Ιταλική Προεδρία, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για τα οποία μπορεί να υπάρχει και συνέχεια και συναντίληψη.
 
 
3. Η Ν.Δ. θα έκανε για ακόμη μια φορά το εγχείρημα της συγκυβέρνησης αν χρειαζόταν; 
 
Μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες που βίωσε η χώρα, μετά τη Μεταπολίτευση, η συναίνεση και η συνεργασία επιβάλλονται.
Ασφαλώς, αν χρειαστεί, θα ξαναγίνει και εύχομαι να έχει μεγαλύτερο εύρος η κυβερνητική συνεργασία την επόμενη φορά.
Αρκεί να αντιληφθούν όλοι ποια είναι η πραγματικότητα, να σταματήσουν να χαϊδεύουν αυτιά και να πολιτεύονται με όρους και πρακτικές του παρελθόντος. 
 
Αν κάποιοι φαντασιώνονται τον εαυτό τους στο ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε στο 2014 και όχι στο 1981. Όλα έχουν αλλάξει και όλα είναι εντελώς διαφορετικά.
Η υπέρβαση της κρίσης είναι υπόθεση όλων, η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι στρατηγική επιλογή και όχι ευκαιριακή τακτική κίνηση.
 
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα πολιτικών συνεργασιών, όταν, όμως, τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Απαιτούν συνεργασία και συνεννόηση.
 
Ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης είναι κοινή υπόθεση.
Η συμφωνία ή η συνεννόηση σε ζητήματα όπως η Υγεία και η Παιδεία, είναι επιβεβλημένη και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, δεν πρέπει σε αυτήν να υπεισέρχεται ο λαϊκισμός και ο δογματισμός. Στο κάτω-κάτω, στα ίδια σχολεία πηγαίνουν τα παιδιά μας, τα ίδια προβλήματα στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά μας αντιμετωπίζουμε όλοι, όπου και αν ανήκουμε.
 
Πιστεύω και το έχω πει και σε ανύποπτο χρόνο ότι τη συνεργασία, στα μείζονα ζητήματα για τη χώρα, ενδέχεται να την επιβάλουν οι ίδιοι οι πολίτες. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να το αγνοήσει ή να το προσπεράσει αυτό.