Οι δικαιούχοι και ιδιοκτήτες κατέβαλαν τους νόμιμους φόρους.
Όταν άρχισε η διαδικασία σύνταξης του κτηματολογίου, κατά τρόπο αυθαίρετο, υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας δέσμευσαν ακίνητα, που ανήκαν σε ιδιώτες, και στη συνέχεια τα μετέγραψαν ως δημόσια περιουσία αξιοποιώντας το Ν. 224 του 1926 για τα δημόσια κτήματα.
Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία του κτηματολογίου είχε ενημερώσει ότι οι ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει συμβόλαια αγορών και τίτλους ιδιοκτησίας και παρά το γεγονός ότι η δημόσια ακίνητα περιουσία στα Δωδεκάνησα είχε καταγραφεί μόνο στη Ρόδο και στην Κω. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων απέρριψε τις ενστάσεις των κατοίκων με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι θα έπρεπε να είχαν προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, μετεγραμμένους νόμιμα από το 1885.
Επισημαίνεται ότι, όλα αυτά τα χρόνια, το Δημόσιο εισέπραττε φόρους από αυτά τα ακίνητα, σε ότι αφορά στη νομή, τη χρήση και τη μεταβίβασή τους. Οι κάτοικοι της ακριτικής Σύμης είναι εξοργισμένοι από αυτή τη μεθόδευση που τους υφαρπάζει και κυριολεκτικά δημεύει την περιουσία τους. Στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, δεν πρέπει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο Κράτος, δεν θα πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται αδικούμενος.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί
Εάν γνωρίζουν το θέμα που έχει ανακύψει στη Σύμη και τι προτίθενται να πράξουν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών του ακριτικού νησιού απέναντι στο Κράτος.