Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τις δομές υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου.

Ο κ. Κόνσολας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ευτελίζει μόνο την κοινοβουλευτική διαδικασία και τάξη, αλλά και την ίδια την έννοια της διαβούλευσης, αφού έδωσε στη διαβούλευση ένα νομοσχέδιο με 50 άρθρα και τελικά εμφάνισε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ένα νομοσχέδιο με 120 άρθρα.

«Ούτε λόγος για διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά ούτε και μία, έστω ψευδεπίγραφη, διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Δεν κλήθηκαν στην επιτροπή σημαντικοί εκπαιδευτικοί φορείς και αποκλείστηκε η ΕΣΑμεΑ. Αυτός είναι ο σεβασμός της κυβέρνησης στους φορείς.

Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την εκπαιδευτική διοίκηση, τοποθετώντας κομματικούς εγκάθετους.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κομματισμός στην εκπαίδευση αποτελεί ένα κατάλοιπο που πρέπει να αφήσει πίσω της η χώρα.

Με ποια λογική αποκλείονται ικανά και επιτυχημένα στελέχη της εκπαίδευσης, μόνο και μόνο επειδή έχουν συμπληρώσει δύο θητείες σε θέσεις διοίκησης;

Η απάντηση είναι προφανής: για να τοποθετήσει η κυβέρνηση κομματικούς της φίλους.

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιου είδους διατάξεις δεν παραβιάζεται απλά την έννοια της λογικής, παραβιάζεται το ίδιο το Σύνταγμα; Η συγκεκριμένη διάταξη έχει πρόβλημα συνταγματικότητας.

Ποια είναι η λογική της κατάργησης του θεσμού των σχολικών συμβούλων;

Υπάρχει αξιολόγηση του έργου τους;

Έχει γίνει αποτίμηση της προσπάθειας και του έργου των σχολικών συμβούλων;

Υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη;

Στην απόφαση αυτή συμμετείχε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής;

Είχε λόγο και θέση;

Φυσικά και όχι», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση, ουσιαστικά, κάθε έννοιας αξιολόγησης επισημαίνοντας:

«Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, στήνει, μια παρωδία αξιολόγησης γιατί δεν θέλει την ουσιαστική, αξιοκρατική και δίκαιη αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης.

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να αξιολογούνται τα στελέχη της εκπαίδευσης από τους υφισταμένους τους με ανώνυμα ερωτηματολόγια.

Με αυτό τον τρόπο, τα στελέχη της εκπαιδευτικής διοίκησης, ουσιαστικά, ακυρώνονται και αδρανοποιούνται, μπαίνουν στη λογική συναλλαγών και συμβιβασμών με τους υφισταμένους τους.

Οι διατάξεις με τις οποίες αξιολογούνται τα στελέχη από τους υφισταμένους τους με ανώνυμα ερωτηματολόγια, δεν είναι απλά διάτρητες, αλλά εκτός λογικής.

Πουθενά δεν υπάρχει η υποχρέωση ειδικής αιτιολόγησης στην υψηλότερη και τη χαμηλότερη βαθμολογία. Αντιθέτως, η υποχρέωση αυτή υπάρχει στην αξιολόγηση από τις προϊστάμενες αρχές.

Αυτό δεν παρέχει εγγυήσεις τήρησης της αρχής της αναλογικότητας και δεν εγγυάται την αμεροληψία.

Την αμεροληψία, επίσης, δεν την εγγυάται και η ανωνυμία».

Ο Τομεάρχης Τουρισμού, αναφέρθηκε στην Τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στο ν.1077 του 1980, και μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων ακόμη και για την επιλογή εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού αποκλειστικά στο Υπουργείο, χωρίς καν τη γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ).   Στηλίτευσε την Κυβέρνηση ότι, με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται πλήρως το Υπουργείο Τουρισμού και παραγκωνίζονται οι ΣΤΕ που λειτουργούσαν ως παράγοντας διαφάνειας στη ρύθμιση τέτοιων ζητημάτων.

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι σύντομα η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι παρελθόν και μαζί με αυτήν νόμοι, όπως αυτός, που θα καταργηθούν.