, στελέχη της Ν.Δ και πολίτες ενώ συμμετείχε σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο με τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρία μείζονα ζητήματα που αφορούν τους επαγγελματίες και σχετίζονται με την ανάγκη νέων ρυθμίσεων για τα δάνεια που δόθηκαν από το ΤΕΜΠΕ, τις οφειλές επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ και την ανάγκη παροχής ρευστότητας στην αγορά.
Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων του ΤΕΜΠΕ, ο κ.Κόνσολας προανήγγειλε την ανάδειξη του θέματος με ερώτηση στη Βουλή, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις, και επισήμανε χαρακτηριστικά:
«Οι συνθήκες του 2009 δεν είναι ίδιες με τις σημερινές συνθήκες, στην αγορά και στις επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των οφειλών τους για τα ”κόκκινα δάνεια” αλλά εξαιρούν τα δάνεια του ΤΕΜΠΕ.
Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Πρόσφατα στη Βουλή ψηφίστηκε μια τροπολογία που δίνει το δικαίωμα αναστολής καταβολής των δόσεων για ένα χρόνο και καταβολής μόνο των τόκων για όσες επιχειρήσεις πήραν δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Ο κ. Σταϊκούρας θα πρέπει να δει την επέκταση αυτής της ρύθμισης και για τα δάνεια του ΤΕΜΠΕ.
Θα καταθέσω ερώτηση στη Βουλή, που θα περιλαμβάνει και προτάσεις σε δύο κατευθύνσεις.
-Στην πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα ενός ή δύο χρόνων για να μην αυξηθεί η οφειλή.
-Στην μετατροπή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανείου από το ΤΕΜΠΕ σε νέο δάνειο μεσοπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Αυτονόητο είναι ότι θα ζητήσω να παγώσουν οι διαδικασίες καταγγελίας ( με τις γνωστές συνέπειες Τειρεσίας κ.α) μέχρι να βρεθεί η λύση».
Αναφερόμενος στις οφειλές των επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τάχθηκε υπέρ ενός νέου πλαισίου ρυθμίσεων, στο οποίο να μπορούν να υπαχθούν όλοι, τονίζοντας:
«Είναι δεδομένο ότι όταν 1 στις 2 επιχειρήσεις αδυνατεί να καταβάλει εισφορές στον ΟΑΕΕ υπάρχει πρόβλημα.
Ακόμα και το κανονιστικό πλαίσιο για την ασφαλιστική ενημερότητα πρέπει να αλλάξει, να μπορεί να παίρνει κανείς αν έχει καταβάλει μία εισφορά το εξάμηνο και οφείλει τις άλλες δύο.
ʼρα ένα νέο πλαίσιο πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
– Καθιέρωση περισσότερων δόσεων, κλιμακούμενων και ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.
– Καθιέρωση κατώτερης κλίμακας, όπως γίνεται στον ΟΓΑ, για να μπορούν κάποιοι να ανταποκριθούν.
– Μεταφορά του ασφαλιστικού χρόνου, που είναι συνδεδεμένος με την οφειλή, στο τέλος του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου με αντίστοιχη εξαγορά του από τον ίδιο. ( να πληρώνει δηλαδή τότε τις οφειλές για να βγει στην σύνταξη).
– Δυνατότητα να αλλάξει κατηγορία χωρίς να πρέπει να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του στην κατηγορία που είναι σήμερα».
Για το θέμα της παροχής ρευστότητας στην αγορά, ο κ.Κόνσολας τόνισε ότι:
“Οι τράπεζες είναι αυτές που παρέχουν τη ρευστότητα. Η κατάσταση εξομαλύνεται, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μπορούν πλέον και αντλούν κεφάλαια από τις αγορές. Είδαμε τι έγινε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς που υπερκαλύφθηκε” και παράλληλα πρότεινε την επιστροφή ΦΠΑ με ταχείες διαδικασίες και την άμεση προώθηση της ρύθμισης για συμψηφισμό με οφειλές επιχειρήσεων και το αντίστροφο.
Αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των διαδικασιών για τους πόρους του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.