Επισημαίνει ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 222 εκ. ευρώ, μείωση δηλαδή 23,7%.
 
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική τουριστική αγορά καταγράφονται πλέον και στον τομέα της κρουαζιέρας, πολλοί επιβάτες, άλλωστε, κρουαζιεροπλοίων είναι αμερικανοί. Τη στιγμή που αυξάνεται, παγκοσμίως, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας και το 2017, στην Ελλάδα οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων θα είναι μειωμένες κατά 22,7% και από τις 4.290 αφίξεις το 2016 θα φθάσουν τις 3.316 αφίξεις το 2017.
 
Σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:
 
«Το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να δώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αποδοτικότητα της πολιτικής της κας. Υπουργού στην αμερικανική τουριστική αγορά και για τις συνεχείς επισκέψεις της στις ΗΠΑ:
 
– Πόσες φορές επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. εντός του 2016 και πόσο κόστισαν αυτές οι μετακινήσεις συνολικά για αυτήν και τους συνεργάτες της;
 
– Ποιός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το έτος 2017, με δεδομένο ότι το 2016 καταγράφηκε μείωση των εσόδων από τους τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ;
 
– Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για την υλοποίησή του, ο προϋπολογισμός  και ποιοι είναι οι φορείς της υλοποίησης;»
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
 
Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2017
Αρ.Πρωτ.: 3201/7-2-2017
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Τουρισμό
 
ΘΕΜΑ: «Κατάθεση στοιχείων για τα αποτελέσματα της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού στην αμερικανική τουριστική αγορά»
 
Κυρία Υπουργέ,
 
Πληροφορούμαστε, μέσα από τα ΜΜΕ, για μία ακόμα επίσκεψή σας στις ΗΠΑ τα δύο τελευταία χρόνια.
 
Είναι δεδομένο ότι ουδείς ψέγει το Υπουργείο Τουρισμού εάν υλοποιεί πολιτικές που στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη και στο άνοιγμα της αμερικανικής τουριστικής αγοράς.
 
Κάθε, όμως, επίσκεψη ή σχεδιαζόμενη πολιτική πρέπει να συνδέεται με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
 
Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ, η κυβέρνηση κατά τη συνήθη της πρακτική, στέκεται στον αριθμό των επισκεπτών και αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τα έσοδα.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:
Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2014, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 579 χιλιάδες επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τα έσοδα (οι ταξιδιωτικές εισπράξεις) ήταν 644,5 εκ. ευρώ.
 
Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 731 χιλιάδες επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τα έσοδα ανήλθαν στα 934,4 εκ. ευρώ. Φυσικά θα ήταν οξύμωρο να διεκδικήσει την πατρότητα αυτής της αύξησης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τη συνήθη της πρακτική, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο προγραμματισμός και οι προκρατήσεις γίνονται από το 2014.
 
Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 756.000 επισκέπτες από της ΗΠΑ (μικρή αύξηση από τη στιγμή που γειτονικοί προορισμοί όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος αντιμετώπισαν προβλήματα) αλλά τα έσοδα μειώθηκαν στα 712,5 εκ. Ευρώ. 
 
Ποσοστό μείωσης -23,7 % και σε απόλυτους αριθμούς 222 εκ. ευρώ.
Η ίδια πτωτική τάση στα έσοδα προκύπτει και για το Νοέμβριο του 2016, φτάνει μάλιστα σε ποσοστό -47,5%.
 
Ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική τουριστική αγορά καταγράφονται πλέον και στον τομέα της κρουαζιέρας, πολλοί επιβάτες, άλλωστε, κρουαζιεροπλοίων είναι αμερικανοί.
 
Τη στιγμή που αυξάνεται, παγκοσμίως, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας και το 2017 θα φθάσει τα 25,3 εκατομμύρια, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Φορέων Ναυτιλίας οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και στα 42 λιμάνια που καταγράφεται η κίνηση, θα είναι μειωμένες κατά 22,7% και από τις 4.290 αφίξεις το 2016 θα φθάσουν τις 3.316 αφίξεις το 2017.
 
Το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να δώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αποδοτικότητα της πολιτικής, αλλά και των επισκέψεων στην αμερικανική τουριστική αγορά.
 
Η επιλεκτική χρήση ποσοτικών στοιχείων και η απόκρυψη ποιοτικών στοιχείων αλλά και στοιχείων που δεν συμφέρουν την κυβέρνηση, δεν συνιστούν ορθολογική πολιτική.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός
 
1.  Πόσες φορές επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. εντός του 2016 και πόσο κόστισαν αυτές οι μετακινήσεις συνολικά για αυτήν και τους συνεργάτες της;
 
2. Ποιά είναι τα αποτελέσματα όλων αυτών των μετακινήσεων, εκτός των επαφών με τα ΜΜΕ  και των εθιμοτυπικών συναντήσεων με την Ομογένεια;
 
3. Ποιός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το έτος 2017, με δεδομένο ότι το 2016 καταγράφηκε μείωση των εσόδων από τους τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ;
 
4. Ποιό είναι το σχέδιο δράσης για την υλοποίησή του και ποιοι είναι οι φορείς της υλοποίησης;
 
5. Ποιός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το δυναμικό άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς και ποιο είναι το σχέδιο δράσεων και οι φορείς υλοποίησής του;
 
6. Ποιός είναι ο προϋπολογισμός έτους 2017, που θα επενδυθεί στο σχέδιο δράσεων του Υπουργείου;
 
7. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της κρουαζιέρας στην αμερικανική τουριστική αγορά;
 
8. Ποιά είναι τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Τουρισμού που προορίζονται να υποστηρίξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για την πραγμάτωση της επίσημης ανακοίνωσης «των 365 ημερών τουρισμός»;
 
9. Σε τι ακριβώς συνίσταται ο «τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο» που διαφημίζεται στις συναντήσεις με διεθνείς εταίρους;
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου