Επισημαίνει ότι πολλές από αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις βρίσκονται σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές και αποτελούν μία επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται συμπληρωματικά. Αυτή η δραστηριότητα, που έχει εποχικό χαρακτήρα και ασκείται 2-4 μήνες το χρόνο, έχει πληγεί καίρια από την κρίση και την υπερφορολόγηση εισοδημάτων και ακινήτων.
Ο κ.Κόνσολας θεωρεί ότι η καταβολή εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε για τους μικροϊδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, σε αυτή τη συγκυρία, τους επιβαρύνει υπέρμετρα και ζητά να καταβάλουν εισφορές στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ, όπως ίσχυε κατά το παρελθόν.
Επισημαίνει επίσης ότι πολλοί μικροϊδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων προσανατολίζονται να κλείσουν τις μικρές αυτές μονάδες, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν. Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρχει κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα στα νησιά, αλλά και απώλεια εσόδων για το δημόσιο.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βρούτση, έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ : ” Απαλλαγή των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από την υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε ”
Κύριε Υπουργέ,
Μέχρι πρότινος, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, δυναμικότητας 6-10 δωματίων, είχαν υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν κοινωνικά δίκαιη και αυτονόητη αφού πλήρωναν εισφορές σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα, χωρίς όμως να επιβαρύνονται υπέρμετρα.
Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, με περιορισμένο αριθμό δωματίων που δεν ξεπερνούσε τα 10, ασκούν τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρωματικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι ήδη ασφαλισμένοι.
Σε συνδυασμό με την εποχικότητα αυτής της δραστηριότητας αλλά και την οικονομική κρίση, η απόφαση για την υποχρεωτική καταβολή εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε των μικροϊδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων έχει επιβαρυνθεί από την υπερφορολόγηση, την κρίση αλλά και το ειδικό τέλος ακινήτων. Η διμηνιαία εισφορά στον Ο.Α.Ε.Ε αποτελεί για αυτούς δυσβάσταχτο βάρος και ήδη πολλοί προσανατολίζονται στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι πολλοί από αυτούς διαθέτουν καταλύματα σε μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου αλλά και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σε περίπτωση που αναγκαστούν να κλείσουν τις μικρές αυτές οικογενειακές, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις, το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο, θα δημιουργηθούν συνθήκες ανισότητας και ανισορροπίας στον τουρισμό μας ενώ θα χάσει και σημαντικά έσοδα το Δημόσιο.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Εάν προτίθεται να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε, και να επανέλθει το μέτρο της καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.
Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Ν. Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ