Ο κ. Κόνσολας κατά την επίσκεψή του στο νησί της Κω, επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο και την Αστυνομική Διεύθυνση της Κω.
 Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Λιμενάρχη, κ. Ιωάννη Μισπίνα, και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κω, κ. Γεώργιο  Γεωργακάκο, με τους οποίους είχε ουσιαστική συνεργασία για τα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες. Κοινή διαπίστωση ήταν η υποστελέχωση των δύο υπηρεσιών και η αδυναμία αντιμετώπισης του κύματος των παράνομων μεταναστών.
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμεναρχείου να ανταποκριθεί άμεσα στο έργο του ελέγχου, της καταγραφής και της ταυτοποίησής τους. Οι απαράδεκτες εικόνες στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού καθώς και στο Λιμεναρχείο Κω, που αποτελούν δυσφήμιση για τον τουρισμό μας και δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των αστυνομικών και λιμενικών υπηρεσιών.
 
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Π.Δ 235/2007, που προβλέπουν τη δημιουργία Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης σε Κω και Ρόδο, με την άμεση τοποθέτηση συνοριοφυλάκων, που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο που σήμερα επιβαρύνει τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.
 
Ταυτόχρονα, ζητά τη δημιουργία και διαμόρφωση των κατάλληλων κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν αυτά τα τμήματα, με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην Αστυνομική Διεύθυνση της Κω και στο Λιμεναρχείο.
 
Είδα την αυταπάρνηση των αστυνομικών που είναι φύσει αδύνατον να ανταποκριθούν σε αυτό το έργο και ταυτόχρονα να καλύπτουν και τις ανάγκες αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών.
 
Πρέπει να αποδεσμευθούν από αυτό το έργο και να προχωρήσει άμεσα η λειτουργία Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης σε Κω και Ρόδο, όπως προβλέπει και το Π.Δ 235/2007.
 
Τα τμήματα αυτά, πέραν όλων των άλλων, θα αναλάβουν το έργο του ελέγχου και της καταγραφής που σήμερα κάνει η ΕΛ.ΑΣ και το Λιμεναρχείο.
Δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι εικόνες στο κέντρο της Κω ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης πρέπει να είναι σε κατάλληλο χώρο με τις αναγκαίες υποδομές και μπορούν να διαμορφωθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης σε Κω και Ρόδο και νέων κτιριακών υποδομών για τη στέγασή τους με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα Δωδεκάνησα, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος να είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο έργο του ελέγχου και της καταγραφής των παράνομων μεταναστών.
 
Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση και υπολογίζεται ότι το 2015, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών θα αυξηθεί κατακόρυφα.
 
Οι υπηρεσίες και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού στην Κω δοκιμάζονται σκληρά τις τελευταίες ημέρες και έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Η ανεξέλεγκτη και διαρκώς αυξανόμενη άφιξη παράνομων μεταναστών στην Κω, έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.
 
Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμεναρχείου δεν επαρκεί για το έργο του ελέγχου, της καταγραφής και της ταυτοποίησής τους, ενώ και οι εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Λιμεναρχείου στο κέντρο της πόλης, είναι εντελώς ακατάλληλες για την προσωρινή παραμονή των παράνομων μεταναστών.
 
Αντιλαμβάνεστε τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργούνται από αυτές τις εικόνες στο κέντρο του νησιού, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος.
 
Απαιτούνται άμεσες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας. 
Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 235/2007, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης στην Κω και στη Ρόδο.
 
Με την τοποθέτηση συνοριοφυλάκων τα τμήματα αυτά θα αναλάβουν το έργο που σήμερα επιτελούν, αναγκαστικά, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού στα δύο αυτά νησιά, ενώ, παράλληλα, θα επιφορτιστούν με τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης.
 
Είναι δεδομένο, επίσης, ότι τίθεται και ζήτημα κτιριακής υποδομής για τη στέγαση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης σε Κω και Ρόδο.
 
Οι σχετικές δαπάνες και η διαμόρφωση των κατάλληλων κτιριακών υποδομών, μπορούν να δημιουργηθούν με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1.Εάν προτίθεται να ενεργοποιήσει άμεσα τις διατάξεις του Π.Δ 235/2007 που προβλέπει την ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης σε Κω και Ρόδο.
 
2.Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέων και κατάλληλων κτιριακών υποδομών για τη στέγαση αυτών των Τμημάτων με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.
 
3.Εάν γνωρίζει την οριακή και εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος στην Κω τις τελευταίες ημέρες με το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και τι προτίθεται να κάνει.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου