Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την υπογραφή συμφώνου «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το σύμφωνο που υπογράφηκε ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι είχε καταθέσει, δημόσια, τη σχετική πρόταση από τις αρχές του 2016.

Θέτει, όμως, το ζήτημα της χρηματοδότησης προκειμένου να αποκτήσει περιεχόμενο και στόχευση η προγραμματική σύμβαση.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση για τη διάθεση πόρων που θα στηρίξουν αυτή την προγραμματική σύμβαση και θα χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία έργα συντήρησης και ανάδειξης και τις υποδομές των δικτύων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Με δεδομένο ότι Δήμος και Περιφέρεια θα δεσμεύσουν πόρους για τη στήριξη αυτής της προγραμματικής σύμβασης, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που συνυπέγραψαν το αρχικό σύμφωνο.

Ο κ. Κόνσολας ζητά από τα δύο Υπουργεία να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το ακριβές ποσό που προτίθενται να διαθέσουν, για τη συμμετοχή τους στην Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου καθώς και τους κωδικούς από τους οποίους θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.

Ζητά, επίσης, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων (4) μηνών για την προετοιμασία και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη. Η προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να έχει πολυετή ισχύ που να υπερβαίνει τον τετραετή κύκλο μιας κυβερνητικής θητείας.

Κυρίως, όμως, πρέπει να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση από την Πολιτεία και τα δύο Υπουργεία για τη χρηματοδότηση από την πλευρά τους, αφού Δήμος και Περιφέρεια δεν μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους αυτό το βάρος.

Χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

5.11.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ