Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η κατάργηση της έκπτωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ουσιαστικά, αυξάνει στο κατακόρυφο το κόστος παραγωγής μαζί με όλες τις συνακόλουθες επιβαρύνσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο.
 
Ο Βουλευτής επισήμανε, μάλιστα, ότι υπάρχει ήδη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πληρωμή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες.
 
Αναφερόμενος σε άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο κ. Κόνσολας ήταν έντονα επικριτικός για το άρθρο με το οποίο αλλάζει η σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για πρακτικές χειραγώγησης και κομματικού ελέγχου στην εκπαίδευση, βγαλμένες μέσα από τη δεκαετία του ’80.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την περικοπή των πόρων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, γεγονός που μεταφράζεται σε δραματική περικοπή και μείωση των υποτροφιών που χορηγούνται σε μαθητές και φοιτητές φτωχών οικογενειών, αλλά και πλήρη απαξίωση της έννοιας της αριστείας.
 
Ο Μάνος Κόνσολας πρότεινε στην κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα, να επεκταθεί το όριο του 15% για τις μετεγγραφές φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση για την περικοπή κονδυλίων στο ΙΚΥ.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Κόνσολας, στάθηκε και στο άρθρο με το οποίο αυξάνεται η φορολόγηση στις μικρές και μεσαίες ελληνικές ζυθοποιίες, γεγονός που ενισχύει τις μεγάλες πολυεθνικές που κατέχουν μερίδιο πάνω από 85% στην ελληνική αγορά. Το άρθρο, τελικά, αποσύρθηκε.