Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι τα κριτήρια με τα οποία αποκλείστηκαν οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί δήμοι, συνδέονται με κομματικές σκοπιμότητες και θα υποβάλλει και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τα υπηρεσιακά σημειώματα, με βάση τα οποία έγινε η κατανομή των πιστώσεων.
 
Σε δήλωση του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει:
« Ορθώς δίνονται χρήματα σε νησιωτικούς δήμους που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
 
Ο αποκλεισμός όμως της Κω που έχει δεχθεί ένα τεράστιο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάλογη οικονομική και διοικητική επιβάρυνση του Δήμου, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο. Όπως επίσης και ο αποκλεισμός και η άνιση αντιμετώπιση νησιωτικών δήμων όπως της Καλύμνου, της Σάμου, της Σύμης και του Αγαθονησίου που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
 
Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος δεν μπορεί να γίνεται με κριτήρια κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι Δήμοι δεν διαχωρίζονται σε αρεστούς και μη αρεστούς.
 
Είναι σαφές ότι ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής και η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη σύμφωνη γνώμη των οποίων έγινε η κατανομή των πιστώσεων, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.
 
Και ο Υπουργός Εσωτερικών οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την άνιση αντιμετώπιση εις βάρος νησιών όπως η Κως, η Σάμος, η Κάλυμνος, η Σύμη και το Αγαθονήσι».
 
 
                                                 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
1. Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
1. Κύριο Υπουργό Οικονομικών
 
ΘΕΜΑ: « ʼνιση αντιμετώπιση και αποκλεισμός των Δήμων Κω, Σάμου, Καλύμνου, Σύμης και Αγαθονησίου από την κατανομή πιστώσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές».
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Η ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου, με την αυτοδιοίκηση να σηκώνει το βάρος διαχείρισης του προβλήματος και να καλύπτει και το κόστος.
 
Στο ΦΕΚ με αρ. φύλλου 2015 της 16ης Σεπτεμβρίου, δημοσιεύεται κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ( αρ. απ. 29111-14-9-2015) σύμφωνα με την οποία κατανέμονται πιστώσεις στους Δήμους Λέσβου, Λέρου και Τήλου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών.
 
Τα ποσά κατανέμονται ως εξής:
Δήμος Λέσβου  500.000 ευρώ.
Δήμος Λέρου      22.000 ευρώ.
Δήμος Τήλου       20.000 ευρώ.
 
Οφείλω να επισημάνω ότι είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των νησιωτικών δήμων που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
 
Όπως προκύπτει όμως από την απόφαση των δύο υπηρεσιακών υπουργών, η κατανομή των πιστώσεων έγινε μετά από τρία υπηρεσιακά σημειώματα της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής , που έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παπαδόπουλου, που έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση από την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.
 
Με δεδομένο ότι από την κατανομή των πιστώσεων εξαιρέθηκε , κατά προκλητικό τρόπο, η Κως αλλά και νησιά όπως η Σάμος και η Κάλυμνος, προκύπτει μείζον ζήτημα για τα κριτήρια που επέβαλαν αυτό τον αποκλεισμό.
 
Ο κ. Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής δεν μπορεί να καθοδηγεί ή να κατανέμει πιστώσεις με κομματικά κριτήρια ή να κάνει αντίστοιχα αποκλεισμούς.
 
Η Κως υπέστη τεράστια επιβάρυνση από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, επλήγη η εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού ενώ οικονομικές συνέπειες και πρόσθετα οικονομικά βάρη προέκυψαν και για την αυτοδιοίκηση, κατά τη διαχείριση του προβλήματος.
 
Με δεδομένη τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Δήμου Κω και της πρώην αν. Υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου, είναι εμφανής η σκοπιμότητα αποκλεισμού του Δήμου Κω στην κατανομή των πιστώσεων.
 
Το ίδιο ισχύει για την Κάλυμνο, τη Σάμο αλλά και τη Σύμη και το Αγαθονήσι, που αποκλείστηκαν επίσης από την κατανομή των πιστώσεων.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
 
1.Για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια αποκλείστηκε ο Δήμος Κω από την απόφαση για την κατανομή των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών.
 
2.Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν οι Δήμοι Καλύμνου, Σάμου, Σύμης και Αγαθονησίου, που και αυτοί δέχθηκαν και δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
 
3.Αν στις προθέσεις των υπουργών είναι η εκ νέου κατανομή πιστώσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από το μεταναστευτικό, που θα συμπεριλαμβάνει και τους Δήμους Κω, Σάμου, Καλύμνου, Σύμης και Αγαθονησίου.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου