Το παραπάνω πλαίσιο προτάσεων κατέθεσε ο βουλευτής, στην δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενώπιον του Υπουργού Παιδείας κ.Ανδρέα Λοβέρδου, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2014.

Ο Υπουργός Παιδείας ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου και το Σεπτέμβρη ξεκινά ο εθνικός διάλογος , για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πριν από 29 χρόνια και μεταξύ άλλων τόνισε πως ‘’είναι επιβεβλημένη ανάγκη να ξεκινήσει ένας διάλογος για τη ριζική αναθεώρηση και μεταρρύθμιση, από την προσχολική αγωγή προς τα πάνω. Όχι από πάνω προς τα κάτω??.

Ο κ.Κόνσολας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την Τράπεζα Θεμάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ΄΄η Τράπεζα Θεμάτων είναι ένας θεσμός που πρέπει να δοκιμαστεί και να αξιολογηθεί ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι δίνει ίσες ευκαιρίες στους μαθητές της Επικράτειας. Όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από το σχολείο και την περιοχή, δημόσιο ή ιδιωτικό, διδάσκονται την ίδια ύλη…’’

‘’Θα έπρεπε την πρώτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων να είχε επιλεγεί η πιλοτική εφαρμογή του ώστε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα…’’

‘’ Τα ερωτήματα που συμπεριλήφθησαν στην Τράπεζα, ανακοινώθηκαν στις 27/5 και στις 29/5 ξεκίνησαν οι εξετάσεις, κύριε Πρόεδρε. Αυτό περισσότερο μοιάζει με τακτική φροντιστηρίου, κύριε Υπουργέ. Μήπως θα έπρεπε να είχαν δοθεί και να δίδονται νωρίτερα; Να το προβλέψουμε για την επόμενη χρονιά; Όπως αποδείχθηκε και με τα αποτελέσματα της Α΄ Λυκείου στα θέματα των θετικών επιστημών υπήρχε πρόβλημα, ενώ στα άλλα θέματα δεν καταγράφηκαν αντίστοιχα προβλήματα. Αυτό έχει αξιολογηθεί; Έχει εντοπιστεί η αιτία;’’ απηύθυνε το ερώτημα προς τον Υπουργό Παιδείας ο κ.Κόνσολας.

Αναφερόμενος στα κενά εκπαιδευτικών στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, ο Μάνος Κόνσολας τόνισε:

‘’Ορθώς δίνεται αυξημένη μοριοδότηση για όσους τοποθετούνται σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές και με πολύ μεγάλη χαρά άκουσα την ανακοίνωση του Υπουργού ότι θα δοθούν κίνητρα εντοπιότητας για το διορισμό. Δεν νομίζω, όμως, ότι αρκούν μόνο αυτά τα κίνητρα και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, θα πρέπει το Υπουργείο να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του την αρχή της αναλογίας εκπαιδευτικών -μαθητών 1 προς 25, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

?Επιπρόσθετα, πρέπει να προσδιοριστούν οι περιοχές που θα υπάρξει αυτή η αυξημένη μοριοδότηση. Αυτό, είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το ξέρουμε, αν π.χ. η μοριοδότηση ισχύει το ίδιο στο Καστελόριζό ή αν ισχύει για ένα μεγάλο νησί όπως είναι η Κρήτη.  

Το Υπουργείο Παιδείας, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτών των κινήτρων, θα πρέπει να συνεργαστεί με συναρμόδια Υπουργεία, γιατί η παροχή επιπλέον κινήτρων π.χ. μειωμένα ή δωρεάν εισιτήρια μετακίνησης εκπαιδευτικών. Υπήρχε η δέσμευση ότι θα ισχύσει αναδρομικά από το 2010 η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας για τους αναπληρωτές. Θα ισχύσει αυτό κύριε Υπουργέ; ‘’