Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το καταστροφικό δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Δύο χρόνια μετά το άνευ ουσίας δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα, που πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα, αποδεικνύεται ότι οι αυτοσχεδιασμοί της Κυβέρνησης είχαν τεράστιο κόστος για τον τουρισμό μας, αφού:

  •  Αυξήθηκε ο Φ.Π.Α. στη διαμονή στο 13% και στην εστίαση στο 24%, καθιστώντας ακριβότερο και λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν.

 

  • Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%.

 

  • Καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά.

 

  • Αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

  • Επιβλήθηκε τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, προσθέτοντας ένα ακόμα βάρος στον τουρισμό μας.

 

Τα μέτρα αυτά ήταν αχρείαστα, αλλά η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στοχοποίησε τον τουρισμό μας, μπροστά στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε.

 

Οι επιπτώσεις της πολιτικής της υπερφορολόγησης στον τουρισμό μας έγιναν ορατές το 2016.

 

Υπήρξε μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 6,5%, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 878.000.000 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος».