Επέλεξε τη λύση του δημοψηφίσματος και μάλιστα 3 μέρες πριν λήξει το πρόγραμμα, γιατί δεν μπορούσε να περάσει ακόμα και τη δική του πρόταση από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Θα έχανε τη δεδηλωμένη.
Κυρίως, όμως, η κίνηση αυτή ήταν μια κίνηση ηρωικής εξόδου. Ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τη χώρα σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση. Ούτε η Κύπρος δεν μας στηρίζει.
Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το ευρώ γιατί πολύ απλά θα χάσει το δημοψήφισμα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει ρήξη με την Ευρώπη. Ο στόχος του είναι η ηρωική έξοδος.
 
Πιστεύετε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος για ναι ή όχι στη συμφωνία, τέθηκε εκ του πονηρού;
 
Το ίδιο το δημοψήφισμα αποτελεί παρωδία και σας το λέω εγώ που έχω προωθημένες απόψεις και αντιμετωπίζω θετικά τις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.
Δημοψήφισμα σημαίνει να υπάρχει επαρκής χρόνος από τη στιγμή που προκηρύσσεται, προκειμένου να υπάρξει δημόσιος διάλογος, να σχηματίσουν πλήρη άποψη οι πολίτες. Σημαίνει, επίσης, υπαρκτό και κυρίως ξεκάθαρο ερώτημα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο ερώτημα.
 
Μιλήσατε για ψευδεπίγραφο ερώτημα σε σχέση με το δημοψήφισμα. Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα απαντήσουν στο ερώτημα που εσείς θέτετε και είναι ευρώ ή δραχμή;
 
Δεν το θέτω εγώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες και πολίτες έτσι το αντιλαμβάνονται.
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες είναι ευρώ ή δραχμή και ναι ή όχι στην Ευρώπη.
Κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, τους καλούν με αμφιλεγόμενες και αμφισβητούμενες διαδικασίες να πάρουν θέση για κάτι που δεν υφίσταται αφού οι θεσμοί έχουν αποσύρει την πρότασή τους.
Πιστεύω ότι την Κυριακή οι Έλληνες πολίτες θα πουν ένα καθαρό και δυνατό ΝΑΙ στην Ευρώπη. Το μήνυμα αυτό θα ανοίξει το δρόμο των πολιτικών εξελίξεων προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και η σταθερότητα στη χώρα.
 
 
Το κλείσιμο των τραπεζών το απέδωσε η κυβέρνηση στην ΕΚΤ προκειμένου να επηρεαστούν αρνητικά οι πολίτες ή και να εκφοβιστούν. Υπάρχει ηθικό έρεισμα σε αυτό;
 
Το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων επιβλήθηκε από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή την απόφαση αφού αν άνοιγαν τη Δευτέρα οι τράπεζες, μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, θα χρεοκοπούσαν. Πάνω από 2 δις ευρώ έφυγαν μόνο το Σαββατοκύριακο από τα ΑΤΜ, μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα.
Η φυγή, όμως, των καταθέσεων ήταν μόνιμη το τελευταίο 6μηνο αφού έφυγαν 35 δις. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, με ευθύνη του Σύριζα, κυριάρχησε ένα κλίμα ανασφάλειας και αστάθειας, δεν έκαναν τίποτα για να ανακόψουν το κλίμα φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες. Και όσο δεν υπήρχε συμφωνία το κλίμα εντάθηκε και πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.
Αυτή είναι η αλήθεια. 
 
Ποια είναι τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές;
 
Το πρώτο είναι ότι δεν αντιλήφθηκε ότι ο χρόνος δεν λειτουργούσε υπέρ της αλλά εναντίον της. Ο χρόνος λειτουργεί πάντα υπέρ του ισχυρότερου.
Το δεύτερο είναι ότι παγιδεύτηκε στις ιδεοληψίες της. Ακόμα και τις τελευταίες 15 ημέρες, που αποφάσισε να κάνει μια στοιχειωδώς σοβαρή διαπραγμάτευση, τα μέτρα 8 δις που πρότεινε είχαν ένα ψευδεπίγραφο ταξικό χαρακτήρα. Στρέφονταν όλα κατά της πραγματικής οικονομίας και οδηγούσαν σε υπερφορολόγηση των πολιτών, επειδή δεν ήθελαν να αγγίξουν το Βαθύ Κράτος.
Χρειάζεται να υπενθυμίσω τον καταστροφικό ρόλο του κ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση, να υπενθυμίσω ότι στις πρώτες του δηλώσεις είχε πει ότι δεν χρειαζόμαστε τη δόση των 7 δις και το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης;
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, τότε ο λογαριασμός θα ήταν αισθητά μικρότερος.
Αντίθετα τώρα, ο κ. Τσίπρας έφτασε ο ίδιος να προτείνει τρίτο μνημόνιο, γιατί μνημόνιο είναι η πρόταση που κατέθεσε την Τρίτη το απόγευμα.
 
Η Ευρώπη έχει κάνει λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας;
 
Φυσικά και έχει κάνει. Δεν μας έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο, ενώ και το αρχικό πρώτο μνημόνιο ήταν σε λάθος κατεύθυνση.
Θα σας αναφέρω το εξής: υπάρχουν σίγουρα αγκυλώσεις, εμμονές με τη λιτότητα στην Ευρώπη. Μας προσφέρει, όμως, χρηματοδότηση, που κανείς άλλος δεν μας δίνει. Μας προσφέρει ασφάλεια σε μία περιοχή με γνωστές αλλά και ασύμμετρες απειλές και επιβουλές. Μας προσφέρει αναπτυξιακούς πόρους μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, τη νέα ΚΑΠ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το πακέτο Γιούνκερ.
Διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών, μέσω της ΕΚΤ.
 Η Ευρώπη εξελίσσεται, θα υπάρξουν αλλαγές και όταν αρχίσουν να δρομολογούνται αυτές οι αλλαγές, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι έξω από την Ευρώπη. Πρέπει να είναι μέλος της ευρωζώνης και της Ε.Ε. για να επωφεληθεί.
 
Είστε Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ με έντονη πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Ο τουρισμός έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις;
 
Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις δεν παρουσιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα αλλά από το Μάρτιο.
Σας υπενθυμίζω ότι έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες και, μάλιστα, από χώρες που αποτελούν προνομιακές τουριστικές αγορές για τη χώρα μας, όπως η Γερμανία και η Μ. Βρετανία.
Σημαντικό πρόβλημα είναι και η έξαρση των μεταναστευτικών ροών και η ανεξέλεγκτη είσοδος παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση Σύριζα, δέσμια των μειοψηφικών ιδεοληψιών της, ακολουθεί μια καταστροφική πολιτική στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Ο τουρισμός, όπως και η οικονομία, είναι κλίμα.
Για να διατηρήσουν τη δυναμική τους και να αναπτυχθούν, χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον, σταθερότητα και ομαλότητα.