Τη Δευτέρα το πρωί όλοι θα είμαστε στην ίδια χώρα, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα.
Για αυτό και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όχι διχασμένοι.
Ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης θα είναι το μήνυμα των πολιτών σήμερα.
Τη Δευτέρα όμως το μήνυμα πρέπει να είναι Ναι στην ενότητα, όλοι μαζί να βγάλουμε τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.
Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα, τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν από μόνα τους. Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους.
2.Οι τράπεζες τελικά θα ανοίξουν την Τρίτη, όπως λέει ο κ. Τσίπρας;
Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Η ομαλή λειτουργία τους όμως θα αποκατασταθεί μετά από μήνες και αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να πούμε στους πολίτες.
Δυστυχώς η ζημιά που έγινε αυτούς τους 5 μήνες είναι τεράστια, θα απαιτηθεί χρόνος αλλά και κόπος για να έρθουν οι τράπεζες στο επίπεδο λειτουργίας που θέλει η αγορά, η οικονομία αλλά και ο πολίτης.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έβλεπε να φεύγουν 35 δις από τις τράπεζες το τελευταίο πεντάμηνο, χωρίς να κάνει τίποτα. Φυσικά τις τράπεζες δεν τις έκλεισε το Eurogroup, τις έκλεισε η κυβέρνηση αφού είχαν απομείνει ελάχιστα χρήματα ενώ τα αποθέματα που υπάρχουν στα ΑΤΜ επαρκούν μέχρι τη Δευτέρα.
Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει συμφωνία για να εγγυηθεί η ΕΚΤ την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων. Γιατί είναι δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο, είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση που επί των ημερών του έκλεισαν οι τράπεζες.
3.Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά το δημοψήφισμα θα προχωρήσει σε συμφωνία εντός 48 ωρών. Τι απαντάτε;
Υπάρχει κανείς που πιστεύει κάτι τέτοιο;
Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία επί 5 μήνες, βάζοντας τη χώρα σε μια τεράστια περιπέτεια και οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους, και θα ολοκληρώσει τη συμφωνία σε 48 ώρες;
Η δήλωση αυτή του κ. Πρωθυπουργού είναι ενδεικτική της ελαφρότητας που αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, στο οποίο έχει αποτύχει.
Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η διαπραγματευτική ομάδα έχουν ακυρωθεί, δεν διαθέτουν αξιοπιστία.
4.Υπάρχει η τάση να μετατραπεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος σε ναι ή όχι στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι αυτό είναι το ερώτημα που θα κυριαρχήσει;
Το ουσιαστικό ερώτημα του δημοψηφίσματος το έχει θέσει η ίδια η κοινωνία, είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη.
Έτσι το αντιλαμβάνονται και στην Ευρώπη, τόσο οι ευρωπαϊκοί λαοί όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Με το ψευδεπίγραφο ερώτημα που τίθεται, επισήμως, στο δημοψήφισμα, κανείς δεν ασχολείται. Γιατί πολύ απλά η πρόταση αυτή έχει αποσυρθεί, δεν υπάρχει.
Όλοι αναρωτιόμαστε το αυτονόητο: αν οι δανειστές δώσουν μια νέα πρόταση στον κ.Τσίπρα τη Δευτέρα, αυτός τι θα κάνει; Θα έρθει και θα την ξαναβάλει σε δημοψήφισμα;
Ο κ.Τσίπρας σπατάλησε το πολιτικό του κεφάλαιο, έβαλε το κόμμα του και τις συνιστώσες του πάνω από την πατρίδα και τους πολίτες. Έπαιξε και παίζει στα ζάρια τη χώρα.
5.Είστε από τους πρώτους που μίλησαν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κάποιοι θεωρούν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ως εξωθεσμική λύση και την παρομοιάζουν με την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Δεν μιλάω για κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Παπαδήμου, δηλαδή μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης και περιορισμένου χρόνου. Μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και μεταρρυθμίσεων, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου
Μιλώ για μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και ο Σύριζα εφόσον αποδέχεται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τεράστια, κανείς δεν μπορεί μόνος του. Χρειάζεται συναίνεση, εθνική συνεννόηση και ενότητα.
Θεωρώ ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα επιβάλλουν τη λύση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
6.Αν επικρατήσει το ΝΑΙ, θεωρείται ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί;
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άνοιξε αυτή τη συζήτηση, ίσως μάλιστα αναζητά και μια ηρωική έξοδο.
Υπάρχουν όμως πολύ πιο σημαντικά πράγματα, υπάρχει η χώρα που πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα και στη σταθερότητα.
Από την Κυριακή το βράδυ, τους Έλληνες πολίτες δεν θα τους απασχολούν οι πολιτικοί τακτικισμοί του κ. Τσίπρα αλλά η επόμενη μέρα. Πως θα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.
Αν θέλει ο κ.Τσίπρας να προσφέρει μια ουσιαστική υπηρεσία στη χώρα και στους πολίτες, την Κυριακή το βράδυ πρέπει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Να συγκροτηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους μας. Αυτή είναι η προτεραιότητα.
7.Μιλήσατε για τις αρνητικές επιπτώσεις που καταγράφονται στον τομέα του τουρισμού. Σε ποια σημεία εντοπίζεται αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις.
Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού , βιώνουν ήδη αυτές τις επιπτώσεις.
Αναφέρω κάποια ενδεικτικά στοιχεία:
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μείωση των κρατήσεων σε ποσοστό 30 έως 40%, σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει έως 50.000 λιγότερες κρατήσεις σε καθημερινή βάση.
Οι κλειστές τράπεζες οδήγησαν στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών, από χώρες που αποτελούν προνομιακές αγορές για τον Ελληνικό τουρισμό, όπως η Γερμανία και η Βρετανία.
Ο εσωτερικός τουρισμός καταρρέει. Η πτώση στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου φτάνει το 50%.
Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από τις 27 Ιουνίου είναι συνεχείς. Μόνο στις 30 Ιουνίου το ποσοστό ακυρώσεων, ανέρχεται στο 22%.
Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, ο αριθμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου τον Ιούνιο, είναι μειωμένη κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι κρατήσεις εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας παρουσιάζουν μείωση 60%, σε σχέση με πέρυσι.
Το χειρότερο είναι ότι έχουν παγώσει οι κρατήσεις και τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά.
O τουρισμός μας πρέπει να βγει από αυτό το σπιράλ θανάτου.