Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου δεν έχει καλυφθεί η θέση της γραμματέως, μετά τη συνταξιοδότηση της υπαλλήλου που εκτελούσε τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ενώ και στο Ειρηνοδικείο Καλύμνου υπάρχουν δύο κενές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει και την υφέρπουσα φημολογία για κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρπάθου, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αναγκάσει τους κατοίκους του νησιού να μετακινούνται σε άλλο, μεγαλύτερο νησί προκειμένου να διεκδικούν απονομή της δικαιοσύνης ή να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης
 
 
ΘΕΜΑ: ”Διασφάλιση της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Καρπάθου και Καλύμνου”
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Το Ειρηνοδικείο Καρπάθου λειτουργεί απρόσκοπτα εδώ και χρόνια, καλύπτοντας τις ανάγκες απονομής της δικαιοσύνης στο νησί.
 
Η μοναδική υπάλληλος που εκτελούσε χρέη γραμματέως συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή.
 
Επισημαίνω ότι σας είχα αποστείλει και σχετική επιστολή, από τις 28-11-2012, στην οποία σας καθιστούσα κοινωνό του συγκεκριμένου προβλήματος αλλά και των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα Δωδεκάνησα. 
 
Ανάλογη επιστολή είχα στείλει και στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κ. Μανιτάκη, ζητώντας να καλυφθούν τα κενά από μετατάξεις ή από υπαλλήλους που έχουν μπει στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
 
Σε ό, τι αφορά στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου, η μη κάλυψη της θέσης γραμματέως εδώ και πολύ καιρό, έχει εντείνει το κλίμα ανησυχίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού για μία επικείμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου.
 
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι πολίτες του νησιού θα είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν σε άλλο μεγαλύτερο νησί για την απονομή της δικαιοσύνης ή για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.
 
Για μία αστική περιοχή στην ηπειρωτική χώρα, αυτό μπορεί να μην αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα.
 
Για μία, όμως, νησιωτική περιοχή αποτελεί πρόβλημα η μετακίνηση του πολίτη, γιατί συνδέεται με οικονομικό κόστος αλλά και γιατί η μετακίνηση αυτή δεν είναι εύκολη.
 
Ανάλογο πρόβλημα, με θέσεις γραμματειακής υποστήριξης που δεν έχουν καλυφθεί, αντιμετωπίζει και το Ειρηνοδικείο Καλύμνου όπου δύο θέσεις διοικητικών υπαλλήλων παραμένουν κενές.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Καρπάθου και Καλύμνου.
 
2.   Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη των κενών θέσεων στα δύο αυτά Ειρηνοδικεία.