Επανέρχεται ο Μάνος Κόνσολας στο θέμα των συνθηκών διασφάλισης επάρκειας νερού στη Ρόδο, αφού δεν θεωρεί ικανοποιητική την απάντηση της κυβέρνησης, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 2 Μαρτίου.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, στην Ερώτηση του είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:
– Εάν τα συναρμόδια Υπουργεία προτίθενται να συνεργαστούν άμεσα με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης των υδατικών πόρων της Ρόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί, με βιώσιμο τρόπο, η επάρκεια νερού στο νησί για τα επόμενα χρόνια.
– Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη σχετική μελέτη εκπόνησης του Σχεδίου Διαχείρισης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στην απάντησή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, του υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου, όπου έχει αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα που σχετίζονται με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί έργα, μέτρα ή συγκεκριμένες δράσεις.
Ο Μάνος Κόνσολας επανέρχεται με νέα ερώτηση επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος οι ειδικές συνθήκες στις τουριστικά αναπτυσσόμενες κοινότητες της Ρόδου, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες στο νησί γενικότερα.
Τονίζει ότι η Νότια Ρόδος, μια έντονα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με μεγάλα ξενοδοχεία υπό κατασκευή, δεν έχει επάρκεια νερού ανθρώπινης κατανάλωσης το χειμώνα και θέτει το ερώτημα τι θα συμβεί το καλοκαίρι, αλλά και τα επόμενα χρόνια, που οι ανάγκες διαρκώς πολλαπλασιάζονται και ακόμη τι θα αντιμετωπίσουμε όταν λειτουργήσουν οι υπό κατασκευή ξενοδοχειακές μονάδες, που η λειτουργία τους συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των αναγκών σε νερό.
Υπάρχει λύση ακόμη και στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας. Η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης, με σύμβαση τύπου BOOT (Build, Own, Operate and Transfer), όπου οι επενδυτές/κατασκευαστές της κάθε μονάδας επωμίζονται όλα τα έξοδα για την εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση των έργων, καθώς και το κόστος λειτουργίας των μονάδων για συγκεκριμένη περίοδο 10 ή 20 χρόνων και πωλούν το παραγόμενο νερό στο Κράτος σε καθορισμένη τιμή, βάσει της οποίας κέρδισαν τον διαγωνισμό. Η τιμή ανάλογα με τη δυναμικότητα της μονάδας κυμαίνεται γύρω στα 0,7 ευρώ το κυβικό.
Με το σύστημα αυτό η Κύπρος κατασκεύασε τέσσερεις μονάδες αφαλάτωσης, συνολικής παραγωγής 72 εκατομμυρίων κυβικών ετησίως και σε συνδυασμό με τα φυσικά αποθέματα έχει καλύψει τις ανάγκες του νησιού ανεξάρτητα από τις βροχοπτώσεις.
Παράλληλα θέτει τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
- Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας στη Ρόδο και ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές, που να περιλαμβάνει κυρίως μέτρα πρόληψης;
- Ποια είναι η λύση που προτείνεται σε περίπτωση μεγάλης ξηρασίας ή σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες; Η διακοπή, η εκ περιτροπής υδροδότηση, η υπερτιμολόγηση για να περιοριστεί η κατανάλωση, η απαγόρευση της περεταίρω τουριστικής ανάπτυξης ή ο περιορισμός και η υποβάθμιση των αγροτικών δραστηριοτήτων των κατοίκων;
- Για ποιο λόγο δεν έχουν εξεταστεί βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, όπως η λειτουργία σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης με αυτοχρηματοδότηση; Παράδειγμα η Κύπρος, η οποία με 300 εκατομμύρια κυβικά αποθηκευτικό χώρο στα φράγματα της, αναγκάστηκε να κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση μονάδες αφαλάτωσης και εξασφάλισε την υδροδότηση του νησιού ανεξάρτητα από τις βροχοπτώσεις. Υπάρχει μονάδα αφαλάτωσης στο Ισραήλ (Sorek), που κατασκευάστηκε από ιδιώτες και παράγει περίπου 56 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε ένα τρίμηνο, ποσότητα ίση με το φράγμα του Γαδουρά και με κόστος παραγωγής περίπου 0,5 ευρώ το κυβικό.
- Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης, η οποία σε συνδυασμό με το φράγμα Γαδουρά, θα έδινε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της επάρκειας του νερού;
- Θα συνδράμει η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) για να δοθεί λύση στο κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού πρόβλημα; Χρειάζονται άμεσες αποφάσεις. Οι μελέτες στα συρτάρια δεν δίνουν λύσεις.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Μάνου Κόνσολα.