Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι το μοντέλο μεταφοράς νερού είναι πανάκριβο και το κόστος μετακυλίεται στον κρατικό προϋπολογισμό, στην αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως στον ίδιο τον πολίτη που έχει επιλέξει να ζει σε αυτά τα νησιά.
Από το 2006 μέχρι το 2014, η μεταφορά νερού κόστισε στο Κράτος 71 εκ. Ευρώ και αυτό το πανάκριβο και παρωχημένο μοντέλο, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι με λιγότερα χρήματα από αυτά που έχουν δαπανηθεί έως σήμερα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν λιμνοδεξαμενές, μονάδες αφαλάτωσης με συνοδευτικά και υποστηρικτικά έργα και να χρηματοδοτηθούν μελέτες και έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων στα νησιά.
Υπογράμμισε ότι ο πολίτης στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου πληρώνει πανάκριβα την κατανάλωση νερού, αφού το κυβικό χρεώνεται, ακόμα και 10,5 ευρώ, πενταπλάσια τιμή από αυτή που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Αττική ή και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τη στιγμή που αν υπήρχε και εφαρμοζόταν ένας ορθολογικός σχεδιασμός, όχι μόνο στη διαχείριση των υδατικών πόρων αλλά και στη λειτουργία σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης, το κόστος αυτό θα ήταν πολύ πιο χαμηλό.
Ο κ. Κόνσολας στην ομιλία του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
– Στο Καστελόριζο χρειάζονται μόλις 500.000 ευρώ για την ανακατασκευή της λιμνοδεξαμενής προκειμένου να μην χρειαστεί να ξαναγίνει μεταφορά νερού και σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδα αφαλάτωσης.
– Σε 7 νησιά υπάρχουν μονάδες αφαλάτωσης οι οποίες έχουν αγοραστεί αλλά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί, όπως στη Σύμη, στους Λειψούς, στη Δονούσα, την Κίμωλο, την Αμοργό, την Πάτμο και τη Λέρο.
– Στην Πάτμο ο Δήμος έχει προμηθευτεί δύο μονάδες αφαλάτωσης, αλλά για να τεθούν σε λειτουργία πρέπει να ολοκληρωθούν η τεχνική μελέτη, που ήδη γίνεται, και τα υποστηρικτικά έργα.
Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας αν σκεφθεί κανείς κάθε χρόνο το Υπουργείο και ο Δήμος δαπανούν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για τη μεταφορά νερού σε Πάτμο και Αρκιούς. Ενώ η λειτουργία των δύο αυτών μονάδων θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής 1200 κυβικών την ημέρα και θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στις υψηλές χρεώσεις της ΔΕΗ στην κατανάλωση ρεύματος για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χρεώσεις ανάλογες με αυτές του οικιακού ρεύματος γιατί συνιστούν υπέρογκη επιβάρυνση που σε τελική ανάλυση μετακυλίεται, αναγκαστικά, στους πολίτες από τους νησιωτικούς δήμους.
Ο Μάνος Κόνσολας πρότεινε τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας σειράς συγκεκριμένων έργων και παρεμβάσεων στα άνυδρα νησιά, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη, μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης τους.
Έκλεισε την ομιλία του, επισημαίνοντας:
«Να τερματιστεί το ξεπερασμένο και κοστοβόρο μοντέλο της μεταφοράς νερού.
Να ξαναγίνει το νερό φυσικό αγαθό για αυτά τα νησιά, γιατί σήμερα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως φυσικό αγαθό, από τη στιγμή που οι πολίτες των νησιών το πληρώνουν σε πενταπλάσια
τιμή.
Θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, να διαμορφώσετε άμεσα αυτό το νέο σχεδιασμό. Να υπάρξει χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων και μελετών διαχείρισης των υδατικών πόρων σε αυτά τα νησιά, μονάδων αφαλάτωσης, δικτύων και υποστηρικτικών έργων.
Οι οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε ταχύτατη απόσβεση του κόστους αυτών των έργων.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά:
– Θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται η μεταφορά νερού σε αυτά τα νησιά.
– Θα εξασφαλιστεί η επάρκεια στην υδροδότηση τους, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.
– Θα μειωθεί το κόστος κατανάλωσης νερού για τους πολίτες αυτών των νησιών».