Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι σχεδιαζόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις με την επιβολή φόρου 3-5% στις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και την επιβολή φόρου 3% στην εστίαση, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και σε άλλα καταστήματα, είναι δεδομένο ότι καθιστά πιο ακριβό το τουριστικό προϊόν των νησιών του Αιγαίου, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.
 
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:
 
«Φαίνεται ότι για κάποιους το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται στα νησιά του Αιγαίου και στον τουρισμό μας. Για αυτό και μπαίνουν στο στόχαστρο με την επιβολή φορολογικών μέτρων, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην de facto κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την ανακοπή της δυναμικής του τουρισμού μας.
 
Είναι το καλύτερο δώρο στους ανταγωνιστές μας, πέρα από το γεγονός ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις, πλέον, στη διαμονή αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης και στα καταστήματα θα είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ελλάδα.
 
Τα νησιά και ο τουρισμός μας πληρώνουν τη διάψευση των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης, η οποία, αφού έχασε τρεις πολύτιμους μήνες, σύρεται σε εισπρακτικά μέτρα που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και χαρακτηρίζονται από ανισορροπία».
 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
 
ΘΕΜΑ: «Στοχοποίηση του τουρισμού και των νησιών του Αιγαίου μέσα από τα κυοφορούμενη αύξηση της φορολογίας στη διαμονή, στην εστίαση και στα καταστήματα.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η φημολογία για τα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται να πάρει η κυβέρνηση, καταδεικνύει ότι στοχοποιούνται τα νησιά και ο τουρισμός μας. Για κάποιους το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται στα νησιά του Αιγαίου και στον τουρισμό.
 
Η επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα των νησιών, είναι δεδομένο ότι οδηγεί σε ένα ακριβότερο τουριστικό προϊόν και λιγότερο ελκυστικό στους επισκέπτες.
 
Επιπρόσθετα, η διαμονή στα νησιά θα έχει τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν συνυπολογίσουμε και τη σχεδιαζόμενη επιβολή φόρου 3% στην εστίαση και σε άλλα καταστήματα, καθίσταται σαφές ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, καταργούνται στην πράξη.
 
Πλήττεται με φορολογικά μέτρα ο μόνος τομέας της οικονομίας που διαθέτει δυναμική και στοχοποιούνται τα νησιά του Αιγαίου, αντί να ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, αφού τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση θα είναι πρόσκαιρα και αναιμικά, ενώ θα ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων και απώλεια θέσεων εργασίας.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1.Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων, που ακυρώνουν στην πράξη τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας και αν έχει συνυπολογίσει τις αρνητικές συνέπειες.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου