Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών αποφεύγει να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Μάνος Κόνσολας με την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 3 Οκτωβρίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της δημιουργίας πλωτών κέντρων παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό των αφίξεων παράνομων μεταναστών και προσφύγων αναλυτικά σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω, Λέρος) από τις αρχές του 2017 έως σήμερα αλλά και τον αντίστοιχο αριθμό των επαναπροωθήσεων.

Από την απάντηση του κ. Τόσκα στο Βουλευτή Δωδεκανήσου δεν παρατίθενται αυτά τα στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για το τι ακριβώς επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αν. Υπουργός, στην απάντησή του, μιλά γενικώς και αορίστως, για είκοσι οχτώ (28) επιχειρήσεις επιστροφής μέσω θαλάσσης και δέκα (10), μέσω αέρος, στην Τουρκία, χωρίς να δίνει ακριβή αριθμό ατόμων.

Αντίστοιχα, δεν δίνει και ακριβή στοιχεία για τις αφίξεις από την αρχή του χρόνου σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά.

Φυσικά, δεν απαντά ούτε για τα πλωτά κέντρα που φαίνεται να εξετάζει τη δημιουργία τους η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κόνσολας είχε θέσει σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα όπως το που θα εγκατασταθούν αυτά τα πλωτά μέσα και αν πρόκειται να εγκατασταθούν στα λιμάνια των πέντε αυτών νησιών, δημιουργώντας νέα προβλήματα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι τα λιμάνια αυτών των νησιών είναι πύλες εισόδου τουριστών.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, είτε δεν έχει, είτε αποφεύγει να δώσει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την αρχή του χρόνου αλλά και για τον αριθμό των αφίξεων.

Προφανώς γιατί τα στοιχεία αυτά την εκθέτουν.

Επισημαίνω, επίσης, και τη σιωπή για το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών μέσων παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα πέντε νησιά του Αιγαίου και αναμένω απαντήσεις από τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας.

Αυτό που εύκολα αντιλαμβάνονται όλοι, είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης είναι να εγκλωβίζει εκεί παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, την ίδια ώρα που οι διαδικασίες ασύλου και οι επαναπροωθήσεις διεξάγονται με ρυθμούς χελώνας».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης.

Απάντηση_Πλωτά μέσα παραμονής και φιλοξενίας προσφύγων