Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την υποβολή αιτήματος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στην Κω ο σεισμός της 21ης Ιουλίου. Κατέθεσε, επίσης στον Υπουργό, και ως αναφορά το έγγραφο του Δήμου Κω στο οποίο επισημαίνονται τα σχετικά στοιχεία καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών από το σεισμό της 21ης Ιουλίου στην Κω.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η προθεσμία των 12 εβδομάδων για την υποβολή του αιτήματος, εκπνέει σε λίγο καιρό και ζητά να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει:

«Ο Υπουργός πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί οι προθεσμίες, πλέον, είναι οριακές.
Προκαλεί εντύπωση η καθυστέρηση στην καταγραφή και κοστολόγηση, αφού ο Δήμος της Κω ενημερώθηκε για να συνδράμει μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου.

Από την καταγραφή και κοστολόγηση των ζημιών στις υποδομές και στα μνημεία προκύπτει ένα ποσό που είναι αμφίβολο αν μπορεί να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ζημιών στις λιμενικές εγκαταστάσεις και στις δημόσιες υποδομές, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Ιταλίας και των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η Κως αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια.

Οφείλω να επισημάνω ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας και διαμορφώνουν τα προγράμματά τους αυτή την εποχή, θέτουν πιεστικά ερωτήματα για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κω. Είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει πρόοδος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί η Κως εκτός των προορισμών κρουαζιέρας».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

3.10.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΚΩ