Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, όπως είχε προαναγγείλει, κατέθεσε εχθές Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας για την απαξίωση της Ρόδου, μετά την κυβερνητική μεθόδευση να ακυρωθεί η ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο και αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών, που θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.
 
Η ίδρυση αυτών των τμημάτων είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το χειμώνα του 2014, αλλά λόγω των εκλογών, δεν είχε προχωρήσει η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων και των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνταν.
 
Ταυτόχρονα, υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη, με ομόφωνη απόφαση, της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δέσμια των ιδεοληψιών και των συμφερόντων που εκπροσωπεί, από την πρώτη στιγμή υπονόμευσε αυτή την προοπτική και πριν από λίγες ημέρες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε την ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Χίο και όχι τη Ρόδο.
 
Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
 
         
«Η Ρόδος απαξιώνεται με ιταμό και προκλητικό τρόπο.
Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών, επιστρέφει την Παιδεία στη δεκαετία του ’80.
 
Η ίδρυση τμήματος διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο αλλά και των αγγλόφωνων τμημάτων ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ήταν ένα βήμα προόδου και ανάπτυξης για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
 
Από την πρώτη στιγμή, έθεσε ως στόχο, να ακυρώσει αυτή την προοπτική. Οφείλει, όμως, και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν μπορεί μέσα σε ένα διάστημα 22 μηνών η Σύγκλητος να λαμβάνει δύο εντελώς διαφορετικές αποφάσεις».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
 
Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2016
 
Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η      Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 
ΘΕΜΑ: «Απαξίωση της Ρόδου από την μεθόδευση της κυβέρνησης να ακυρώσει την ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο και αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Το Νοέμβριο του 2014, μετά από ομόθυμη και συντονισμένη προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας αλλά και στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της ανάπτυξης των δομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θεσπίστηκε η ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο. Αντίστοιχο τμήμα αποφασίστηκε να ιδρυθεί και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε μάλιστα ο τότε Υπουργός Παιδείας, κ. Λοβέρδος.
 
Είναι, επίσης, γνωστό ότι αμέσως μετά υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία συναινούσε στην ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος διοίκησης τουρισμού, με έδρα τη Ρόδο.
 
Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2014, θεσπίστηκε η ίδρυση τμημάτων αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών και ναυτιλιακών σπουδών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου (με έδρα τη Ρόδο για το τμήμα τουριστικών σπουδών), που θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την πρώτη στιγμή, υπονόμευσε τόσο την ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο, όσο και τα αγγλόφωνα τμήματα τουριστικών σπουδών, που θα είχαν πάλι, ως έδρα τη Ρόδο. Αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων και των κανονιστικών πράξεων.
 
Πρόσφατα, με ευθύνη της κυβέρνησης, κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν και την ταφόπλακα σε αυτή την προοπτική. Με απόφασή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 29-9-2016, αποφάσισε την ίδρυση τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Χίο.
 
Μια απόφαση που βρίσκεται στον αντίποδα της απόφασης που είχε πάρει η Σύγκλητος για την ίδρυση του τμήματος στη Ρόδο.
Είναι σαφές οι ιδεοληπτικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης αλλά και συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχείρησαν να ακυρώσουν την ίδρυση τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, με έδρα τη Ρόδο, αλλά και τη λειτουργία των αγγλόφωνων τμημάτων.
 
Θυσίασαν και απαξίωσαν τη Ρόδο, στο βωμό αυτών των σκοπιμοτήτων.
 
Για κάποιος η έννοια της συνέχειας του Κράτους δεν λέει τίποτα. Κυριαρχεί η καθεστωτική λογική και η αυθαιρεσία.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων και των κανονιστικών πράξεων για την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο αλλά και για τα αγγλόφωνα τμήματα, που θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
                 Βουλευτής Δωδεκανήσου